VM gull: Mark Cavendish jubler for gull under sykkel VM i København. (Foto: John Giles/Pa Photos)
VM gull: Mark Cavendish jubler for gull under sykkel VM i København. (Foto: John Giles/Pa Photos)

Cavendish vant prestisjepris

Syklisten ble kåret til årets britiske sportspersonlighet.

Torsdag var det duket for utdelingen av en av britisk idretts mest prestisjetunge titler, BBC Sports Personality of the Year.

Britisk idrettselite var samlet i Manchester for å hylle de som har imponert mest i 2011. Totalt skulle åtte priser deles ut i løpet av kvelden. Golftalentet Lauren Taylor vant for årets unge utøver, mens cricketlandslaget ble kåret til årets lag.

Men som vanlig var det mest spenning rundt hvem som skulle vinne kveldens siste pris - den såkalte «SPOTY»-en. Og da Sir Bobby Charlton skulle dele ut prisen var det syklisten Mark Cavendish' navn som ble ropt opp.

– Jeg er helt målløs, for å være ærlig. Et par av lagkameratene mine er her og det kan bekrefte at det ikke skjer veldig ofte. Jeg må takke alle som støtter meg, min kjæreste Peta og hennes lille kul (baby på vei, red.anm.), sier Cavendish.

2011 har vært et fantastisk år for Cavendish. I Giro d'Italia vant han to individuelle etapper - imponerende i seg selv, men bare et tegn på hva som skulle komme. For i Tour de France viste mannen fra Isle of Man at han er virkelig er verdens beste spurter. Fem etappeseire og den grønne poengtrøyen var det Cavendish fikk med seg fra sommerens vakreste eventyr.

25. september kronet 26-åringen sesongen på perfekt vis. Under VM i landveisritt i København var det ingen som klarte å henge med på tempoet til Cavendish på oppløpet. Med god hjelp fra resten av rytterne fra Storbritannia sørget Cavendish for at han overtok regnbuetrøyen fra Thor Hushovd.

– Jeg var nødt til å vinne. Det kunne ikke endt med noe annet resultat etter måten de andre gutta jobbet på. Vi har åtte av de beste rytterne i verden. Det er utrolig. Jeg kan ikke tro det, sa «Cav» etter VM-triumfen.

Cavendish er den tredje syklisten som vinner prisen. Tom Simpson (1965) og Chris Hoy (2008) har fått sitt navn oppropt tidligere.

Neste sesong skal den regjerende verdensmesteren sykle sammen med Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug i Team Sky.

Ti forrige vinnere:
2010 - Tony McCoy (jockey)
2009 - Ryan Giggs (fotballspiller)
2008 - Chris Hoy (syklist)
2007 - Joe Calzaghe (bokser)
2006 - Zara Phillips (rytter)
2005 - Andrew Flintoff (cricketspiller)
2004 - Kelly Holmes (friidrettsutøver)
2003 - Jonny Wilkinson (rugbyspiller)
2002 - Paula Radcliffe (friidrettsutøver)
2001 - David Beckham (fotballspiller)