Rødvinsflekker er noe av det verste å få vekk, men vår ekspert mener det er lettere enn vi tror.
Rødvinsflekker er noe av det verste å få vekk, men vår ekspert mener det er lettere enn vi tror.

Krisehjelp for juleflekkene

– Rødvin er kanskje en av de mest vanlige flekkene mange sliter med.

Her får du tipsene!

Etter julaftens festmiddag er det mange som sitter igjen med flekker av rødvin, ribbefett, eller stearinlys på skjorter og duker som gjerne skal brukes igjen. Men det er ingen grunn til å fortvile av den grunn.

– De klassiske juleflekkene er gjerne rødvin, fettflekker, stearinlys, men det er litt forskjellige fremgangsmåter for å fjerne de ulike flekkene, sier Malin Skaar, leder i Forbrukerservice i Lilleborg og ekspert på flekkfjerning. Hun skriver også en egen blogg om flekkfjerning, plusstid.no.

Les også: Slik vasker du ulltøyet

Kast kjerringrådene

Rødvin er kanskje en av de mest vanlige flekkene som mange sliter med å få bort.

– Det er en myte at det er så vanskelig å få bort rødvinsflekker. Det er egentlig ikke så vanskelig, men det er endel kjerringråd der ute som ikke fungerer så veldig bra.

Salt eller hvitvin er for eksempel ikke så bra å bruke for å ta vekk rødvinsflekkene.

– Salt og hvitvin tar vekk fargeflekkene, men begge deler etterlater en grålig flekk som man ikke får vekk, sier flekkeksperten.

Les også: – Det er en fulltidsjobb å være alkoholiker

Flytende vaskemiddel

I

Malin Skaar er leder i Forbrukerservice i Lilleborg og ekspert på flekkfjerning. Hun skriver også en egen blogg om flekkfjerning, plusstid.no.
Malin Skaar er leder i Forbrukerservice i Lilleborg og ekspert på flekkfjerning. Hun skriver også en egen blogg om flekkfjerning, plusstid.no.
stedet bør man bruke et flytende vaskemiddel. Hell det på flekken og trykk det forsiktig inn i stoffet.

– Ikke gni vaskemiddelet inn. La det virke i en halvtime og så vasker du plagget. Hvis plagget er hvitt er det lurt å vaske med vaskemiddel med blekemiddel. Det beste er å vaske plagget samme kveld, men dagen etterpå går også fint. Bare husk å gi det førbehandlingen før du vasker det, råder Skaar.

Hvis du derimot har brukt salt og allerede fått den grå flekken er løpet kjørt med å få flekken helt fjernet.

– Hvis flekken er på en duk kan man alltids sette noe over flekken, men en hvit skjorte er det litt verre med.

Les også: Nils Gunnar Lie: – Jeg kommer til å savne frokosten og de gode kollegaene

Klassiske juleflekker

Stearinflekker er en annen klassiske juleflekk.

– Hvis du har sølt stearin så legg duken i fryseren, da blir stearinen lettere å ta av. Fettflekken under bør du bruke Zalo på. Trykk Zaloen forsiktig inn i stoffet og la det virke i rundt en halvtime. Også er det veldig viktig å skylle godt etterpå, sier Skaar.

– Vi har fått flere telefoner fra fortvilede folk som har glemt å skylle og det skummer helt over, ler flekkeksperten.

Les også: Ernæringsfysiolog advarer mot diettvingling: – Folk vet ikke lenger hva som er sunt og usunt

Fett og blod

Skaar anbefaler også Zalo for ribbe- og matfettflekker. For flekker på ull- og silkeplagg anbefaler hun å bruke Milo. Hell MIlo rett på flekken og la det virke en halvtime.

Har du sølt blod på tøyet er det viktig at dette vaskes på kaldt vann. Vasker du blodflekker på 60 grader så setter det seg i tøyet.

– Det er ikke mer avansert enn det. Ull og silke slipper smuss lettere og dagens vaskemidler er kjempe gode, avslutter Skaar.