Vi kommer til spise mer kortreist mat i 2012, tror ekspertene (Foto: colourbox.com)
Vi kommer til spise mer kortreist mat i 2012, tror ekspertene (Foto: colourbox.com)

Dette blir mattrendende i 2012:
Lavkarbotrenden har nådd sitt høydepunkt

Nå vil vi vite hva maten gjør med verden og hvor den kommer fra.

Ekspertene er nokså samstemte når de ser inn i matåret 2012. Lavkarbotrenden har nådd sitt høydepunkt og fokuset på kortreist mat og bærekraftighet vil ta over.

– Vi kommer til å se en «back to basic»-trend i 2012, spår matkjenner og TV-kokk Andreas Viestad.

Ifølge Viestad kommer folk til å tenke mer over hva maten de spiser gjør med verden, og hvor den kommer fra.

– Hvor plaga er den høna som legger eggene jeg spiser? Hva skjer hvis jeg spiser mye biff? Og hva skjer med resten av kjøttet? Dette er spørsmålene som forbrukere vil stille seg selv før de handler i det kommende året, sier han.

Les også:Nøtter er det sunneste knasket du kan spise

Ifølge ekspertene vil lavkarbotrenden forsvinne i 2012. (Foto: Colourbox.com)
Ifølge ekspertene vil lavkarbotrenden forsvinne i 2012. (Foto: Colourbox.com)

Bærekraftig mat

Den siste tiden har kritikken av lavkarbodietten økt. Stadig flere hevder at lavkarbo er uetisk og lite bærekraftig, og Viestad tror denne kritikken bare kommer til å fortsette.

– Folk som går på lavkarbo bryr seg ikke om effekten maten har på verden eller på dem selv. Det er en narsissistisk meny, slår han fast.

Les også:Fedon: – Disse matoljene skal du bruke

Jeanette Roede er enig med Viestad om at matetikk kommer til å bli sentralt neste år.

– Det er uetisk å bare spise kjøtt, sier hun.

Jeanette Roede tror vi kommer til å bruke mer nordiske råvarer i 2012. (Foto: greteroede.no)
Jeanette Roede tror vi kommer til å bruke mer nordiske råvarer i 2012. (Foto: greteroede.no)

Les også: Her er styrkeøvelsene som forbrenner mest fett

Nordisk stolthet

Og ikke minst kommer vi til å ta tilbake våre nordiske matvaner.

– Tradisjonelle nordiske retter vil komme tilbake i ny og moderne form, mener hun.

Flere superresturanter som danske Noma og norske Maaemo har profilert seg på småprodusenter og lokale råvarer.

– Nordisk mat seiler opp som den sunneste i verden. Den har masse spennende og smaksrike råvarer. Vi har masse bær, frukt, grønnsaker, urter, kjøtt og fisk. Dette kommer vi til å ta tilbake, isteden for å bare importere pizza, pasta og taco, sier Roede.

Les også: Norsk mat med ny vri

Kinesisk tapas

Mattrender, som mange andre trender, kommer ofte fra USA, og 2012 blir ikke noe unntak.

– Da jeg bodde i statene for ett år siden, spiste vi en del «dim sum», en kinesisk form for tapas. Dumplings spiste vi også mye av på restaurat, fra frysedisken og vi laget det selv. Dette håper jeg vi vil se mer av her i landet, sier hun.

– Kanskje kan vi lage vår egen tapas variant?

Les også: Den tradisjonelle «norske» fredagskosen: TACO

Trine Sandberg som driver matbloggen Trinesmatblogg tror forbrukerene vil bli mer opptatt av hva maten inneholder.

– Jeg tror folk blir mer kritiske til tilsetningsstoffer. Jeg tror også vi kommer til å være mer bevisst på hvor maten er produsert, og under hvilke forhold, sier hun.

Trine Sandberg driver bloggen Trinesmatblogg. Hun tror folk kommer til å bli mer opptatt av kortreist mat. (Foto: Trine Sandberg)
Trine Sandberg driver bloggen Trinesmatblogg. Hun tror folk kommer til å bli mer opptatt av kortreist mat. (Foto: Trine Sandberg)

Heller ikke hun tror lavkarbo har noen framtid.

– Jeg tror folk er lei av smør, fløte og bacon. Og det skjønner jeg godt, legger Sandberg til.

Les også: Jan Øyvind slanket seg med lavkarbo

Dårlig rykte

Selv om de fleste virker overbevist om at lavkarbo er på vei ut, finnes det noen motstemmer.

Tina Holt, redaktør i Lille Måne forlag, er overbevist om at lavkarbotrenden kommer til å fortsette i 2012, men at begrepet «lavkarbo» kommer til å fornyes.

– Pressen har gitt lavkarbo et dårlig rykte, men alle har godt av et kosthold med lite karbohydrater, mener hun.

Viestad derimot, tror lavkarbotrenden vil stoppe seg selv.

– Vi kommer til å se mange tynne og pene lik i årene som kommer, som en følge av tette blodårer og høyt kolesterol, sier han.