HØYBLOKKA: Høyblokka i regjeringskvartalet sett fra Olje  og energidepartementet. Bildet er tatt 23.juli, dagen etter at bomben gikk av. Midt i bildet ses hullet som er igjen etter at Anders Behring Breivik plasserte bombebilen der.  (Foto: Kripos/Scanpix)
HØYBLOKKA: Høyblokka i regjeringskvartalet sett fra Olje og energidepartementet. Bildet er tatt 23.juli, dagen etter at bomben gikk av. Midt i bildet ses hullet som er igjen etter at Anders Behring Breivik plasserte bombebilen der. (Foto: Kripos/Scanpix)

Vakter studerte nærbilde av bombebil da det smalt

Vaktene i vaktsentralen i regjeringskvartalet hadde nettopp zoomet inn på bombebilen til Anders Behring Breivik, da den eksploderte 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av vaktene satt klar for å sjekke registreringsnummeret på bilen da bomben gikk av, og skjermene i sentralen ble svarte, melder NRK.

Forteller for første gang

To av vaktene i sentralen forteller for første gang om de dramatiske minuttene før, under og etter bombeeksplosjonen for fem måneder siden.

– Vi ble oppmerksomme på en hvit varebil som sto foran høyblokken. Varebilen sto veldig nærme inngangen, og vi begynte å sjekke den på kameraene, sier vaktførstebetjent Tor-Inge Kristoffersen i Departementenes servicesenter.

Skjermen ble svart

– Akkurat i det jeg zoomet inn på registreringsnummeret på bilen, gikk den i lufta. Kameraet som hadde zoomet inn ble borte, og skjermen ble svart. Halvparten av kameraene i det området mistet vi, og skjermene ble svarte. Resten av kameraene viste bilder fulle av røyk, forteller Kristoffersen. (©NTB)

Les også: – Breiviks mormor alvorlig psykisk syk