terror-breivik-mormor - – Breiviks mormor alvorlig psykisk syk

Anders Behring Breiviks mormor skal ha vært alvorlig psykisk syk med paranoide forestillinger. Det kom fram i NRKs dokumentar onsdag kveld der Breiviks far og stefar ble intervjuet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1983 blir Anders Behring Breivik, da fire år gammel, sammen med familien innlagt på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri i Oslo. Her er familien innlagt i nesten en måned. Under oppholdet kommer det fram at moren til Anders Behring Breivik har hatt en vanskelig oppvekst. Behring Breiviks mormor er alvorlig psykisk syk og lider ifølge NRK av «paranoide forestillinger».

Fireåringen Anders blir av psykologen som observerer familien, karakterisert som «passiv, engstelig og med et påtatt avvergende smil». Dette skal ifølge psykologen være en konsekvens av morens dårlige psykiske fungering. Familien vurderes som hjelpetrengende, og det blir foreslått at gutten plasseres i fosterhjem for å forebygge en alvorlig psykisk skjevutvikling som følge av at samspillet mellom mor og barn er vanskelig. Dette skjer aldri, og barnevernsnemnda henlegger saken.

Faren forsøkte å få overta foreldreretten for Anders etter dette, men lyktes ikke med det. Retten lot mor beholde foreldreansvaret.

Moren sier via sin advokat til NRK at hun ikke ønsker å kommentere opplysningene som kommer fram i dokumentaren.

I etterforskningen av Anders Behring Breivik har den terrorsiktede nektet å snakke om sin egen barndom. Han sier han har hatt det bra, at han har hatt tak over hodet, og at han hadde det han trengte. (©NTB)