FARLIG LAST: Frakteskipet MS Thor Liberty til kai i Kotka i Finland. Finske tollere avslørte at skipet førte en omfattende våpenlast. (Foto: Kimmo Mäntylä/Ap)
FARLIG LAST: Frakteskipet MS Thor Liberty til kai i Kotka i Finland. Finske tollere avslørte at skipet førte en omfattende våpenlast. (Foto: Kimmo Mäntylä/Ap)

Finske tollere stanset skip med mystisk våpenlast

Var lastet med 69 bakke-til-luft-raketter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finske havnemyndigheter mistenkte at frakteskipet M/S Thor Liberty var feillastet da det la til kai i den finske byen Kotka, ikke langt fra den russiske grensen, i forrige uke.

Har ikke godkjente papir

Ved nærmere undersøkelser fant finske tollere 69 Patriot-missiler i skipets last. Missiler som kan brukes til å skyte ned fly, helikopter eller andre missiler fra bakken.

Det skal til sammen være rundt 150 tonn eksplosiver om bord i skipet.

Patriotrakettene blir brukt av en rekke land, blant annet USA. Under den første Golfkrigen i 1991 ble Patriot-rakettene utplassert blant annet i Israel som skjold mot Saddam Husseins Scud-raketter.

Finske myndigheter forsøker nå å finne ut hvem som eier lasten. Skipet er registrert på Isle of Man og har ukrainsk mannskap.

M/S Thor Liberty var på vei fra Tyskland og skulle via den finske havnebyen videre til Sør-Korea og Shanghai i Kina da det ble stanset.

LES OGSÅ: Thailand dropper tiltale etter våpensmugling

Holdes innenfor sikkerhetssone

Den finske statsministeren, Jyrki Katainen, uttaler til YLE at de har handlet som de skal, men vil ikke si noe om alvorlighetsgraden før alle detaljene rundt skipets last er klarlagt.

Foreløpig får ikke skipet forlate finsk farvann før mannskapet kan framvise godkjente fraktpapirer for missilene til finske myndigheter. Denne typen våpentransport må forhåndsgodkjennes, noe som ikker er gjort i dette tilfellet.

Derfor vil finske toll- og havnemyndigheter undersøke om det kan være ulovlig våpeneksport.

Inntil videre blir skipet med den dødelige lasten holdt tilbake på et avsperret område med en kilometers sikkerhetssone.

Hvor lasten kommer fra og hvor den skal, er foreløpig et mysterium.

LES OGSÅ: «Dødens kjøpmann» erklærte seg ikke skyldig i terrorisme