Emballasje (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
Emballasje (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Det heter økonomipakke for en grunn

Du kan spare opptil 60 prosent på å velge riktig størrelse.

Mange produkter har både vanlig forpakning og økonomiforpakning. Vår prisundersøkelse bekrefter at det jevnt over er en god grunn til å kalle det økonomiforpakning.

Vi har tatt turen rundt til flere av de store butikkjedene for å undersøke flere dagligvarer som kommer i flere størrelser – hvor mye kan du spare?

Les også: Delt kyllingfilet er nesten 80 kroner dyrere enn udelt

Mye å spare på boksevarer

Mest å spare er det på klassikeren til Stabburet, Makrell i tomat. Kiloprisen på den største pakken med 170 gram av påleggsfisken er nesten 180 kroner billigere enn porsjonspakken med kun 22 gram. Her er det altså godt over 60 prosent å spare.

Også når det gjelder leverposteien fra Stabburet, lønner det seg å velge stort. Kjøper du en boks med 200 gram i stedet for en boks med porsjonspakninger, kan du spare hele 67 prosent.

Saken fortsetter under bildet.

Makrell i tomat (Foto: Lisa
  Dyremyhr Bakke)
Makrell i tomat (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Rådyr kilopris

Skal du kjøpe kaffe, er det med ett unntak mye å spare på å handle stort. Unntaket er 100 grams glasset med Nescafe Gull, som koster 41 kroner mer per kilo en glasset som er halvparten så stort.

Nescafes glass med 100 gram pulverkaffe gull har en slående kilopris på over 623 kroner. Det er over 230 kroner dyrere per kilo enn om du kjøper et glass med 300 gram kaffe.

Les også: Slik kupplurer Norges største sportskjede deg

Saken fortsetter under bildet.

Nescafe (Foto: Lisa Dyremyhr
  Bakke)
Nescafe (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Liten forskjell på ost

Om du heller er sugen på å ha noen skiver med gulost på brødskiva, er det overraskende nok ikke veldig mye å spare på å kjøpe stor forpakning. Vi sjekket pris på Jarlsberg, Norvegia og Synøve Finden. Prisforskjellen strakk seg fra to til femten prosent høyere kilopris på de minste forpakningene.

Størst forskjell var det på Norvegia hvor du sparer 22 prosent på å kjøpe stor pakke med skivet gulost fremfor liten.

Når det kommer til Gudbransdalsost, er det nesten 60 kroner å spare på å kjøpe en kilo med ost fremfor den miste pakken til på 250 gram.

Se også: Sjekk Experts salgs-bløff

Saken fortsetter under bildet.

Brunost (Foto: Lisa Dyremyhr
  Bakke)
Brunost (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Spar penger på klesvask

Jula er familietid, noe som betyr flere folk i hus og mer klesvask. Da kan det lønne seg å kjøpe flasken med to liter Comfort Sommerfrisk tøymykner i stedet for den lille flasken. Den koster nemlig dobbelt så mye per vask.

Saken fortsetter under bildet.

Comfort Tøymykner
  (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
Comfort Tøymykner (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Når det gjelder knekkebrød, gjør det også godt på lommeboka å gå for stor pakke. For en økonomipakke med Wasa Husmann må du gi omlag 50 prosent mindre for kiloen, enn for den lille pakken.

Coca Cola, Bremykt, egg, Freia Melkesjokolade, Maarud potetgull og sort pepper er noen andre eksempler på hvor det lønner seg å kjøpe stort.

Les også: Matvareprodusentene øker prisen i takt med julestemningen

Dette er det ikke så stor forskjell på

Til tross for at det i de fleste tilfeller er lønnsomt å velge økonomiforpakningen, finnes det noen unntak.

For Gilde Hamburgerrygg 150 gram og 100 gram, er det kun et par kroner som skiller de to kiloprisene fra hverandre, mens Tine skal ha tilnærmet det sammen for en liter melk som 1,75 liter.

Prisforskjellen på kyllingfilet, er heller ikke så mye rynke på nesen for. Den minste pakken med kyllingfilet fra Nortura kun 8 prosent dyrere enn den store, og hos Solvinge er det kun 7 prosent som skiller økonomiforpakningen fra vanlig.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter