Julekule og kongler fotografert i nesten direkte, lavt sollys på frisk nysnø i åtte minusgrader. En papplate er brukt som reflektor forfra får å få litt lys inn i skyggene. Kraftig motlys gjør at kamera undereksponerer litt. Eksponeringskontrollen på kamera er satt til +1,3 trinn for å slippe inn mer lys. Kamera sto på blenderprioritet (A/Av) med blenderåpning f/4. En standardzoom er zoomet inn nesten på maks.  (Foto: Eivind Røhne)
Julekule og kongler fotografert i nesten direkte, lavt sollys på frisk nysnø i åtte minusgrader. En papplate er brukt som reflektor forfra får å få litt lys inn i skyggene. Kraftig motlys gjør at kamera undereksponerer litt. Eksponeringskontrollen på kamera er satt til +1,3 trinn for å slippe inn mer lys. Kamera sto på blenderprioritet (A/Av) med blenderåpning f/4. En standardzoom er zoomet inn nesten på maks. (Foto: Eivind Røhne)

Slik tar du de perfekte julaften-bildene

Og hvordan fanger du den rette stemningen?

Høytiden vi har foran oss er full av opplevelser. Og en tid da vi tar mange bilder. Det er kanskje bare 17. mai som er mer fotografert.

– Julaften handler jo kanskje mer enn noen annen dag i hele året om stemning, stemning og atter stemning, sier fotografene Eivind Røhne og Stian Schioldborg.

Samtidig er det en dag da man skal være tilstede med familien sin, hygge seg, spise og drikke godt.

– Dette er jo ikke dagen man skal sitte og tukle med fotoutstyret, sier Røhne.

Hans råd er at man planlegger litt og bruker litt tid på forarbeid. – Da kan også fotografen nyte julaften uten fotografiske svetteringer under armene, smiler Røhne.

Fotografene har skrevet boken «Fotoglede. Slik tar du bedre bilder», der de viser enkle tips og triks som vil gjøre fotohverdagen enklere.

Fotoskolen - DEL 1: Ta perfekte julebilder med riktig bruk av blits

Fotoskolen - DEL 2:Etterbehandling av bilder

Fotografene Eivind Røhne og Stian Schioldborg gir tips til de
  perfekte julebildene. Til høyre: Programleder Camilla Laache. (Foto:
  Eivind Rohne / www.beyondtheice.)
Fotografene Eivind Røhne og Stian Schioldborg gir tips til de perfekte julebildene. Til høyre: Programleder Camilla Laache. (Foto: Eivind Rohne / www.beyondtheice.)
Wenche Andersen og Vår Staude lager julemat i Wenches kjøkken.
  Et stemningsbilde med fokus på juleeffekter i front istedet for menneskene
  bak. (Foto: Eivind Rohne / www.beyondtheice.)
Wenche Andersen og Vår Staude lager julemat i Wenches kjøkken. Et stemningsbilde med fokus på juleeffekter i front istedet for menneskene bak. (Foto: Eivind Rohne / www.beyondtheice.)

Fang stemningen

Julen er jo stemning. Det er stearinlys, pyntelys og juletrelys. Lite lys, men stemningslys.

– Uten blits kan det bli litt lange lukkertider, så husk å skru opp ISOen på kameraet, sier Eivind Røhne. – Kanskje 800, eller 1600 (eller mer hvis du har), og åpne gjerne opp blenderen din med kameraet stilt inn på A/Av-programmet for å slippe inn masse lys.

– Men er du veldig usikker på A/Av-programmet, så får alle lov av oss til å sette kameraet på et autoprogram av eget ønske denne ene dagen i året, forteller Røhne.

Les også: Mindre stress og mer struktur: Slik får du en mer effektiv hverdag

Bruk blitsen riktig

«Når klovner kaster bløtkaker er det bare den som blir truffet som blir hvit i ansiktet.» Gammelt kinesisk visdomsord som også gjelder for blitslys. Brutalt og veldig selektivt.

Fotografene Eivind Røhne og Stian Schioldborg har tidligere snakket om hvor viktig det er med riktig bruk av blits.

Les også: Ta perfekte julebilder med riktig bruk av blits

På julaften kan det være lurt med en ekstern blits som du retter opp i taket.

– Når blitslyset skytes opp i taket, så ramler det ned som vakkert englestøv over folkene rundt bordet, istedenfor at lyset kommer rett forfra som et bløtkakelys, forklarer Røhne.

Pass på hvitbalansen

Ofte kan bilder i julestemningslys bli veldig varme i preget. Det vil si at de går mot det røde og oransje i fargebalansen.

– Hvis du vil gjøre bilden litt mer riktige og nøytrale, kan du teste ut ulike manuelle hvitbalanser på kameraet. Det høres skummelt ut, men det er det ikke, sier Røhne.

Som oftest står hvitbalansen på Auto, og det er som regel ganske greit. Kameraet prøver da å gjette hva som er riktig hvitbalanse/fargebalanse, og ofte stemmer det ganske bra. Men i stearin- og stemningslys hender det at det rett og slett blir altfor mye stemning. Rett og slett overdose av rød og oransje stemning.

– Da kan du gå inn i menyene på kameraet, finne hvitbalansevalget, og sette kameraet på det som heter «Glødelampe» på norsk, eller «Incandescent» eller «Tungsten» på engelsk, forklarer Røhne.

Et godt bilde krever ikke godt vær. Snøvær, regn og tåke kan
  gi stemning i bildet. Her er et bilde fra Barentsburg tatt mens snøen
  fyker. (Foto: Stian Schioldborg)
Et godt bilde krever ikke godt vær. Snøvær, regn og tåke kan gi stemning i bildet. Her er et bilde fra Barentsburg tatt mens snøen fyker. (Foto: Stian Schioldborg)
For å få et slikt bilde må du bevege deg sammen med montivet,
  i tillegg til å velge en litt tregere lukketid enn kameraet vil velge.
  (Foto: Eivind Røhne)
For å få et slikt bilde må du bevege deg sammen med montivet, i tillegg til å velge en litt tregere lukketid enn kameraet vil velge. (Foto: Eivind Røhne)

Ta testbilder på forhånd

Hans tips er at du tar noen testbilder på forhånd, og eksperimenter med de andre forhåndsdefinerte hvitbalansene også. Da kan man se nyansene og hva de forskjellige gir deg. Resultatet vil også variere utfra hvilket lys du tester i, så ta noen testbilder i typisk «julaften» lys før alvoret bryter løs.

Noen synes kanskje at glødelampe innstillingen gir altfor nøytrale farger, og at mye av stemningen blir borte. Test da om noen av de andre hvitbalanseinnstillingene gir deg et bedre resultat. – Eksperimentering og øvelse er både gøy og gjør mester, sier de to fotgrafene.

PS! Husk å sette hvitbalansen tilbake til for eksempel Auto når du første juledag skal ut i sol og snø, ellers blir fargene veldig rare.

Gå nært! Og husk detaljene!

Schioldborg og Røhne minner om at man ikke må glemme detaljene, utsnittene, latteren, gleden, nærheten og kjærligheten i julen. For eksempel nærbildet av barnehendene som river av papir på pakkene. Eller gledesbildet over akkurat DEN pakken som holdes opp i luften med et herlig og altfortellende blikk.

– Husk detaljene, sier Røhne. – Julepynten, matbordet, action på kjøkkenet når det lages mat. Omfavnelsene. Klemmene. Gleden. Og får du litt lang lukkertid og bildet blir litt uskarpt, ja hva så?!

Kanskje bildet likevel forteller en bedre historie med litt bevegelse enn om det er sylskarpt.

Les også:

Her er appene du MÅ ha