ny1-ungdom-løper-saktere-F - Norsk ungdom løper saktere enn før

Dagens ungdom løper saktere enn det norsk ungdom gjorde for 20 år siden. Det viser en undersøkelse fra Universitetet i Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved å sammenligne flere gymlæreres notater om elevers prestasjoner på 3.000 meter fra 1969 til 2009, har førstelektor Leif Inge Tjelta og førsteamanuensis Sindre Dyrstad ved Universitetet i Stavanger kommet fram til konklusjonen om at dagens ungdom løper saktere enn ungdommen før i tiden, skriver forskning.no.

Til sammen har forskerne gjennomgått rundt 5.000 tester. Tallene viser at utholdenheten hos skoleelevene holdt seg relativt stabil helt fram til slutten av 1980-tallet, men fra 1990 har det bare gått rett nedover.

– Vi sitter mer i ro, og vi kjører når vi skal fra en plass til en annen. Fra og med 1990-tallet ser vi at ungdom i økende grad sitter inne foran skjermen. Siden disse aktivitetene appellerer mer til gutter enn jenter, rammes guttene hardest av inaktivitetsbølgen. Dette samsvarer med funn fra andre studier, sier Sindre Dyrstad.

Hovedfunnene viser at guttene i gjennomsnitt bruker ett minutt og 20 sekunder mer enn før på 3.000-meteren, mens jentene bruker ett minutt mer enn før. Dette utgjør en økning på henholdsvis 10 og 6 prosent.

De to forskerne mener at en av årsakene også er at fysisk aktivitet nedprioriteres i skolen, og peker på at timetallet i kroppsøving er skåret ned til et minimum. (©NTB)