Fugleinfluensa Hong kong (Foto: Reuters)
Fugleinfluensa Hong kong (Foto: Reuters)

Nytt utbrudd av fugleinfluensa i Hong Kong

Myndighetene i Hong Kong slakter 17.000 kyllinger i et forsøk på å stanse et utbrudd av fugleinfluensa som er avdekket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var på et marked i Hong Kong at det tirsdag ble avdekket et utbrudd av fugleinfluensa, H5N1. Det melder nyhetsbyrået AP.

I et forsøk på å stanse eller begrense utbruddet har myndighetene iverksatt øyeblikkelig nedslakting av minst 17.000 kyllinger som befinner seg på markedet.

I tillegg er det innført forbud med øyeblikkelig virkning mot import av fjærkre i tre uker fremover.

Les også: Fugleinfluensa-alarm i Hongkong

Fugelinfluensa (Foto: Reuters)
Fugelinfluensa (Foto: Reuters)

Vet ikke opprinnelsen

Helsemyndighetene forsøker nå å finne ut hvor partiet med fugleinfluensa stammer fra, om det er importerte kyllinger eller om det stammer fra en av byens 30 kyllingfarmer.

Jordbrukseksperter har undersøkt alle de 30 farmene, men har hittil ikke funnet tegn på at fugleinfluensaviruset stammer fra noen av disse.

Det anslås at vel 331 mennesker har omkommet på grunn av fugleinfluensa siden det første gang ble oppdaget i 2003.

Les også: Har influensamedisin til hver tredje nordmann

Pandemisk trussel

H5N1, eller Influenza A/H5N1, er et virus i gruppen influensa A-virus som i februar 2006 truet med å utvikle seg til en pandemisk trussel.

H5N1-influensa er sykdommen som som regel omtales som «fugleinfluensa», og er en virusinfeksjon som forårsaker sykdom hos mange arter, blant dem mennesket.

H5N1 forflytter seg fra områder der det er endemisk til andre deler av verden med trekkfugler som er bærere av viruset, ofte uten å selv utvikle sykdomstegn.

Les også: Leger lar folk hamstre Tamiflu-tabletter

Ikke alle kan infisere mennesker

Mennesker som blir infisert med H5N1 blir typisk smittet av kyllinger som igjen har blitt smittet av enten andre kyllinger eller vadefugler som ender eller gjess.

H5N1 muterer og danner varianter som kan infisere arter som man tidligere har antatt ikke kunne få H5N1, men ikke alle disse variantene kan infisere mennesker.

I 2005 var det internasjonal redsel for at virusvarianten H5N1 kunne mutere videre på en slik måte at smitteoverføring fra menneske til menneske kunne finne sted.

Faktakilde om H5N1: Wikipedia

Les også: Vil vaksinere bergensere mot fugleinfluensa