stoltenberg-tale - Stoltenberg: – Vi kommer til å merke finanskrisen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var klar på én ting da han innledet sin halvårlige pressekonferanse onsdag: – Det er ikke spørsmål om når vi vil merke den europeiske finanskrisen, men hvordan vi vil merke den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stoltenberg pekte på at alle signaler siden sommeren har pekt i gal retning. Rett før terrorangrepene 22. juli hadde regjeringen et møte der man anslo en økonomisk opptur, men etter sommeren har det vært nedgang og fall i verdiskapningen i euro-området.

– Både rentene, arbeidsledigheten og vekstanslagene har gått i gal retning siden juli. Min vurdering er at det er avgjørende hva som gjøres i nasjonalstatene. Det er tre ting som er felles og som landene i euroområdet må jobbe med, sa Stoltenberg.

– Det første er å få ned underskuddene. Det som har skjedd i Europa har vært den dynamiske skattepolitikkens endelige død. Man kan ikke bruke økte skatter på å betale ned rentegjeld. Det andre er å legge til rette for lavt vekstnivå. Euroområdet vil ha negativ vekst neste år. Det tredje punktet er arbeidsmarkedet. Vi har 22-23 millioner arbeidsledige og ledigheten er på 10 prosent, slo Stoltenberg fast. (©NTB)