Kairo demonstrant BH (Foto: Reuters)
Kairo demonstrant BH (Foto: Reuters)

Jenta med den blå BHen overlevde soldatenes juling

Jenta som lørdag ble delvis avkledt, slått og sparket av soldater på Tahrir-plassen i Kairo, har det svært vanskelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilder og videoer av den egyptiske jenta som lørdag fikk klærne revet opp mens hun ble slept, slått og sparket av egyptiske soldater på Tahrir-plassen i Kairo har sjokkert verden.

Spesielt stillbildet som viser soldatene som river i klærne hennes slik at hennes blå BH avdekkes mens én sparker henne i magen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har fordømt hendelsen og tusenvis av egyptiske kvinner demonstrerte tirsdag mot det brutale angrepet mot den unge demonstranten.

Kvinnens skjebne har vært usikker, men jenta skal ha overlevd den brutale behandlingen, ifølge Danmarks Radio.

Les også: Nye sexovergrep på Tahrir-plassen

Klarte ikke å komme unna

Kvinnen deltok lørdag i en demonstrasjon mot den egyptiske hæren, men klarte ikke å løpe fra soldatene da hæren gikk til angrep mot demonstrantene.

Soldatene fanget jenta og slo med batonger og sparket henne i magen mens de trakk henne etter seg så både slør og hennes muslimske klær, abaya, ble revet opp og blottet hennes blå BH.

Les også: Militæret etter 33 dødsfall: – Frigjøringsplassen? Der har vi ikke vært!

Prøvde å redde henne

Flere skal ha forsøkt å komme den unge demonstranten til unnsetning da soldatene fanget henne og trakk henne med seg.

– Jeg prøvde å redde henne og fortalte soldatene at det var en jente de slo og tråkket på, men de var likegyldige, sier Hassan Mahmoud til Danmarks Radio.

Mahmoud er journalist og kan tydelig sees i videoen fra hendelsen da han forsøker å skjerme jenta fra soldatenes brutale fremferd.

Du kan se videoen her, saken fortsetter under.

http://www.youtube.com/watch?v=mnFVYewkWEY&skipcontrinter=1

– Har det vanskelig

Soldatene trakk seg etter hvert tilbake og en kristen aktivist skal ha hjulpet jenta som havnet på Al-Nadeem senteret i Kairo hvor voldsofre får hjelp.

Kvinnen selv er en ung politisk aktivist og student, men hun ønsker ikke å stå fram med fullt navn eller å snakke til mediene.

– Nå er hun hjemme med sin familie og ønsker ikke sin identitet offentliggjort, sier Sally Thomas Moore, en fremtredende aktivist og psykiater, til Danmarks Radio.

– Fysisk har hun det greit nå, men psykisk er det svært vanskelig for henne. Hun er religiøs og går med slør og den uanstendigheten hendelsen innebar for henne er ikke lett å komme over, forteller psykiateren.

Les også: Kampene i Kairo fortsetter på tredje dagen

Clinton: – En skamplett

De nye, uavhengige mediene i Egypt, har alle vist bildet av jenta i den blå BH-en på forsidene. Bildet ble også hyppig vist fram foran soldatene under demonstrasjonene som har funnet sted de siste dagene.

Utenriksminister Hillary Clinton fordømte hendelsen i klare ordelag under en tale mandag.

– Kvinnelige demonstranter blir arrestert og utsatt for forferdelige overgrep i Egypt.

Journalister blir utsatt for sexoverfall og nå blir kvinner angrepet åpenlyst, får klærne revet av og blir slått på gatene i Kairo, sa Clinton som kalte hendelsen en skamplett på den Egypt og den militære ledelsen.

Les også: Beshoy (25) til TV 2 i Kairo: – Alt vi ønsker er frihet

Hun vil klare seg

De statlige mediene i Egypt har ikke brukt mye tid på hendelsen.

På et pressemøte mandag uttalte hæren at man skulle ta «omstendighetene rundt bildet med i evalueringen», men at hæren generelt hadde utvist en «misunnelsesverdig grad av tilbakeholdenhet under urolighetene».

Aktivisten Sally Thoma Moore håper jentas historie kan resultere i økt motstand mot hæren, og er sikker på at den nå verdensberømte jenta vil klare seg.

– Hun er en tøff jente, og hun vil bli frisk igjen, sier Moore.

Les også: Baby ble kvalt av tåregass i Egypt