NAKEN PREST: Presten Leif Magne Helgesen kastet klærne for å bli medlem av den ekslusive nakenbadeforeningen på Bjørnøya. 
 (Foto: Dan Celius)
NAKEN PREST: Presten Leif Magne Helgesen kastet klærne for å bli medlem av den ekslusive nakenbadeforeningen på Bjørnøya. (Foto: Dan Celius)

Naken prest på Bjørnøya

Presten på Svalbard kledte seg splitter naken for å slippe inn i en spesiell menighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ni personer og et kobbel polarhunder overvintrer på Bjørnøya, midt mellom fastlandet og Spitsbergen.

Til daglig er Leif Magne Helgesen prest i Longyearbyen på Svalbard, men mandag var han med i sysselmannens følge på en førjulstur til den norske øya som ligger med Barentshavet på den ene siden, og Norskehavet på den andre.

LES OGSÅ: Satte verdensrekord i nakenbading

– Det er en lang tur i mørket, men det er veldig flott å skape litt julestemning for dem, sier presten etter den drøye to timer lange helikopterturen.

Tradisjonsrik førjulstur

Sysselmannens årlige julebesøket er blitt en tradisjon, og åpner for en velkommen hyggestund for kvinner og menn som helt frivillig har valgt å isolere seg på den norske utposten.

OVERVINTRER: Ni kvinner og menn overvintrer på Bjørnøya, helt frivillig. Prestens besøk er med på å skape julestemning for de som helt frivillig har valgt å isolere seg på den norske utposten.  (Foto: Dan Celius / TV 2)
OVERVINTRER: Ni kvinner og menn overvintrer på Bjørnøya, helt frivillig. Prestens besøk er med på å skape julestemning for de som helt frivillig har valgt å isolere seg på den norske utposten. (Foto: Dan Celius / TV 2)

– Men vi er ikke på et gudsforlatt sted. Det er ikke noe sted hvor Gud ikke er, klargjorde polarpresten i sin tale inne på stasjonen.

Meteorologi og nakenbading

Innsamling, registrering og formidling av meteorologiske data er hovedoppdraget til mannskapet på stasjonen.

KALDE RUMPER: Sju personer fikk sitt diplom etter å ha badet naken i det iskalde vannet.  (Foto: Dan Celius / TV 2)
KALDE RUMPER: Sju personer fikk sitt diplom etter å ha badet naken i det iskalde vannet. (Foto: Dan Celius / TV 2)

I tillegg gjør de vitenskapelige målinger, huser Bjørnøya Radio og tar innimellom imot gjester med helt spesielle ønsker og behov.

Les også: Vil løse Amundsen-mysteriet

– Det er veldig populært å nakenbade med både minusgrader i sjøen og lufta, forteller stedlig leder Ragnar Sønstebø på Meteorologisk institutt sin stasjon, som ligger drøye 74 grader nord.

Kastet klærne

Blant de som kastet klærne denne gang var presten i Longyearbyen en av syv som fikk bokført et bad i Norskehavet, med en temperatur som holdt under null grader.

Les også: Nakenbading for nisser

– Jeg har vært her mange ganger før, men aldri badet. Derfor var det flott å få det gjort, slik at jeg kunne komme meg inn i den eksklusive badeklubben her, sier prest Leif Magne Helgesen, som sammen med seks andre våget seg ut i det iskalde vannet.

Nakenbaderne ble velsignet med diplom som bekreftelse på utvist vågemot.