Newcastles Demba Ba er sesongens kjøpt til nå. FOTO: PAUL ELLIS/AFP/SCANPIX (Foto: PAUL ELLIS, © PE/JR)
Newcastles Demba Ba er sesongens kjøpt til nå. FOTO: PAUL ELLIS/AFP/SCANPIX (Foto: PAUL ELLIS, © PE/JR)

Sommerens beste Premier League-kjøp

Les Kasper Wikestads blogg.

Kan du skape et vinnerlag? Premier League-manager er tilbake
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Julehøytiden er snart i gang, og det er tid for å reflektere litt over det som har skjedd den første halvdelen av Premier League-sesongen 2011/12. Det ble handlet over en lav sko i sommer. Noen gullkjøp ble gjort, og selvsagt var det noen som bommet. Her er de ti beste sommerkjøpene etter min mening. Da er selvsagt både pris og prestasjon med i beregningen. Og det er så klart ingenting som er hugget i stein etter kun et halvt år i ny klubb. Noen av disse kjøpene kan om en stund vise seg å likevel ikke være så gode. Av floppene som er nevnt, finnes det også nok av tid til å vinne fansen rundt i framtida.

Om noen dager åpner overgangsvinduet på nytt. Spillere skal kjøpes og selges. Lag som kjemper i toppen eller lag som vil overleve, må forsterke for å holde følge.

Her er de ti beste kjøpene som ble gjort i Premier League i sommer etter min mening;

1. Demba Ba (West Ham – Newcastle Gratis)
Newcastle har nærmest skreket etter en “nummer 9¿ siden Andy Carrolls avgang. I Demba Ba har de fått en av Premier Leagues beste målscorere, og det uten å bruke penger på en overgangssum. Elleve ligamål til nå er nesten ett mål per kamp han har startet. Og det burde ikke overraske når man ser scoringssnittet for West Ham forrige sesong. Senegaleseren var nære å redde londonernes Premier League-kontrakt på egenhånd. Ser ut som sommerens beste kjøp til nå.

2. Michel Vorm (Utrecht – Swansea £1 500 000)
Swansea mistet sin førstekeeper gjennom de seneste sesongene, Dorus de Vries, før sesongen. Men i Utrecht fant de en som var enda bedre. Få uten inngående kjennskap til nederlandsk fotball hadde bitt seg merke i navnet Michel Vorm, men sisteskansen presenterte seg allerede i ligaåpningen, og er en stor grunn til at Swansea har åpnet sesongen så bra. Kun sluppet inn to mål på hjemmebane, det kan kun Udinese og Barcelona matche av de store ligaen i Europa.

3. Yohan Cabaye (Lille – Newcastle £4 300 000)
Newcastle har vist at de har god oversikt over det franske markedet, og Yohan Cabaye er et nytt gullkjøp fra Ligue 1. Boks til boks spiller med en strøken fot og et imponerende overblikk. Har i løpet av kort tid blitt en av Newcastles viktigste spillere, og det for en sum som absolutt må kalles overkommelig. Alderen tilsier at det finnes bra med penger å tjene for et eventuelt videresalg også.

4. Yakubu (Everton - Blackburn Ukjent)
Overgangssummen ryktes å ligge på rundt én million pund, og for den summen har Blackburn fått ni ligamål på ti starter. Skeptikerne sto i kø da nigerianeren spaserte inn portene på Ewood Park på Deadline Day, men spissen har levert fra første kamp. Debuterte med å senke Arsenal, og scoret alle fire da Blackburn slo Swansea. Det er Steve Keans to eneste seirer, og selv om det ser mørkt ut i øyeblikket for Blackburn, hadde det vært beksvart uten Yakubus scoringer.

Yakubu står med ni scoringer på elleve ligakamper så langt. (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)
Yakubu står med ni scoringer på elleve ligakamper så langt. (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)

5. Scott Parker (West Ham – Tottenham £5 000 000)
Hadde en meget god sesong for West Ham, og har vært en sterk bidragsyter i Tottenhams første halvdel. Har på mange måter fylt “the missing link” på midtbanen til Redknapp, og hans inntreden ble enda mer viktig med Sandros skadefravær. Løper utrettelig fra boks til boks gjennom nitti minutter. Flink både med og uten ball, og passer perfekt med Modric og van der Vaart.

6. José Enrique (Newcastle – Liverpool £6 000 000)
Liverpools nærmest endeløse jakt etter en venstreback kan avblåses en gang for alle. Spanjolen har løst sine oppgaver perfekt. Enormt sterk i kroppen, veldig god offensivt og en strøken venstrefot. Etter å ha tilvent seg engelsk fotball i Newcastle, har han løst sine oppgaver på venstrebacken til Kenny Dalglish perfekt fra første kamp. Summen Liverpool betalte tilsier at dette er et røverkjøp.

7. Sebastian Larsson (Birmingham – Sunderland Gratis)
Det har vært en tung sesong for Sunderland til nå, men den svenske kantspilleren har vært ett av få lyspunkt. Har en strøken høyrefot og er i tillegg målfarlig. Med fem ligascoringer er han klubbens toppscorer til nå. Har hatt sine nedturer også. Lagde blant annet straffe mot Wigan, og brant en avgjørende straffe mot Wolves. Men ga Martin O’Neill den perfekte starten i ny jobb med matchvinnerscoring på overtid mot Blackburn.

8. Craig Bellamy (Man City – Liverpool Gratis)
Var fullstendig ute i kulden i Manchester City, og var forrige sesong utlånt til Cardiff. Det betød at Liverpool kunne gjenforenes med waliseren uten å måtte betale overgangssum. Ikke fast, men i forhold til den rollen han har, passer han perfekt. Man kan alltid stole på at Bellamy gir 100 %. Har kun startet fire kamper, men kommet inn i seks. Så lenge han er fornøyd med situasjonen, kunne man knapt funnet en bedre rotasjonsspiller.

9. Phil Jones Blackburn (Man. Utd. £16 000 000)
Den dyreste spilleren på lista, men det var likevel ikke gitt at Jones skulle slå til i den grad han har gjort. Spilt både stopper, back og midtbanespiller til nå, og har løst oppgavene med bravur. Kun 19 år gammel. Enormt potensial. En spiller Manchester United-supporterne kan få glede av i mange år fremover. At de skulle få så mye glede av ham med én gang, er det kanskje noen som er overrasket over.

Phil Jones (Foto: IAN KINGTON/Afp)
Phil Jones (Foto: IAN KINGTON/Afp)

10. Anthony Pilkington (Huddersfield – Norwich £2 000 000)
Kom skadet, og hadde ikke spilt en kamp på nesten et halvt år da han debuterte med et kvarter i ligaåpningen. Har tatt steget fra League One til Premier League på en imponerende måte, og har vært en sterk bidragsyter til at Norwich har åpnet sesongen så bra. God med begge bein. Teknisk, gode innlegg og gode frispark. I tillegg målfarlig. Kan selges med god profitt når den tiden kommer.

Og et lån som har vist seg å være mer enn brukbart:

Emmanuel Adebayor (Man. City – Tottenham)
Adebayor var helt ute i kulda hos Roberto Mancini. Men Harry Redknapp manglet en spiss, og tok i mot togoleseren med åpne armer. Det har han nok ikke angret etter å ha fått åtte ligamål på tretten kamper.

Og og et par flopper må med:

Chu Young Park (AS Monaco – Arsenal, £4,8 mill.)
Park skal i militærtjeneste i hjemlandet om halvannet år. Burde derfor ha prestert allerede fra ligastart. Det har sørkoreaneren ikke gjort. Har vel heller vist Arsene Wenger at han ikke er helt klar for nivået. Ikke kommet innpå i ligaen, men scoret i Ligacupen mot Bolton.

David N’Gog (Liverpool – Bolton, £4 mill.)
N'gog kom inn i et lag som har slitt voldsomt og med en spiss i Ivan Klasnic som har scoret bra med mål. Har likevel fått sine muligheter. Vært innpå i elleve kamper, men står kun bokført med scoringen mot Wigan.

Cameron Jerome (Birmingham - Stoke £4 mill.)
Jerome har ikke vist seg å være spissen Stoke trengte. Kun vært innpå i fem ligakamper. Alle målløse for hans del.

James Vaughan (Everton - Norwich, £2,5 mill.)
Vaughan ankom Carrow Road med en fryktelig skadehistorikk, og har ikke uventet stort sett gått skadet så langt denne sesongen. Er fortsatt ung, og har mer enn nok tid til å motbevise floppestempelet.

James Vaughan (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)
James Vaughan (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)


Kan du skape et vinnerlag? Premier League-manager er tilbake
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk