MANNEN OG MYTENE: Kim Jong ils liv er omspunnet av glorifisering og myter. Mange av mytene er rett og slett for fantastiske til å være sanne.  (Foto: Reuters / Afp)
MANNEN OG MYTENE: Kim Jong ils liv er omspunnet av glorifisering og myter. Mange av mytene er rett og slett for fantastiske til å være sanne. (Foto: Reuters / Afp)

Mytene om Kim Jong-il: Moteikonet, oppfinneren og sportsmannen

Mytene er mange og morsomme om den avdøde diktatoren i Nord-Korea. Han skal ha funnet opp hamburgeren, var en ener i golf og selvutnevnt internettekspert.

Gråtkvalt med bilde av de evige nordkoreanske jaktmarker i bakgrunnen, meldte nyhetsoppleseren på det nordkoreanske statlige fjernsynet om den store lederens bortgang.

Kim Jong-il (69) var«fysisk og mentalt overarbeidet,» ifølge rapportene. Han fikk bare 17 år som øverste leder for den kommunistiske staten, men ifølge propagandaapparetet fikk han utrettet mye på disse årene.

LES OGSÅ: Kim Jong-il (69) er død

Gigantstjerne viste seg under fødselen

En av mytene er hvordan den lille mannen med de store brillene og den mørke permanenten kom til verden. Ifølge den offisielle biografien ble han født på en snøkledd fjelltopp, det høyeste på den koreanske halvøy.

GLAD I VIN: Diktatoren skal ha hatt en spesiell forkjærlighet for fransk vin. (Foto: SCANPIX SWEDEN/Reuters)
GLAD I VIN: Diktatoren skal ha hatt en spesiell forkjærlighet for fransk vin. (Foto: SCANPIX SWEDEN/Reuters)

Ikke nok med det, en stor stjerne lyste plutselig på himmelen da det skjedde, vinteren forsvant og flere regnbuer viste seg på himmelen.

Men ifølge opplysninger i sovjetiske arkiv ble han født i fiskerlandsbyen Vyatskoye i Sibir hvor faren Kim Il-sung ledet en geriljastyrke med landsforviste kinesere og koreanere.

Landets 23 millioner innbyggere er, kanskje ikke overraskende, oppdratt til den første versjonen av hvordan lederen kom til verden.

LES OGSÅ: Fra kommunisme og krig - til piker, vin og prøvesprengninger 

Kim fant opp hamburgeren

Gjennom sine 69 år på jorden fikk Kim Jong-il også utrettet en masse ting ifølge det nordkoreanske propagandaapparatet.

Du trodde kanskje at den moderne hamburgeren opprinnelig kom fra USA? Feil! Den ble funnet opp av Kim Jong-il. Det var han som først kom med ideen om å legge et kjøttstykke mellom to brød.

Av andre glimrende kulinariske påfunn han skal stå bak er løsningen på landets hungersnød. I 2006 skal den store lederen ha fått ideen med å importere kjempekaniner som skulle formere seg i rekordfart og mette folket.

GLAD I MAT: Kim Jong-il skal ha nektet å spise annet enn mat produsert i sitt eget land. Ja, bortsett fra fransk vin og cognac. Her ser han på en mais. (Foto: KCNA/Reuters)
GLAD I MAT: Kim Jong-il skal ha nektet å spise annet enn mat produsert i sitt eget land. Ja, bortsett fra fransk vin og cognac. Her ser han på en mais. (Foto: KCNA/Reuters)

Men kaninene fikk aldri reprodusert seg fordi lederen selv spiste dem opp til middag.

Ifølge en tidligere livvakt skal Kim ha nektet å spise annet enn mat og drikke som var produsert i Nord-Korea, men ifølge en tidligere kokk tilknyttet Kim hadde lederen en svakhet for blant annet fransk vin.

Fransk konjakk skal også ha vært blant favorittene. Kim skal ha handlet Hennessey-konjakk for flere hundretusener dollar årlig.

LES OGSÅ: Norske Bjørnar (33) vil dø for Nord-Korea

Fire hole-in-one på golfbanen

Mytene forteller også at Nord-Koreas ubestridte leder også var en sportsmann utenom det vanlige. Første gang han spilte golf slo han like så godt tre til fire hole-in-one per runde. Det var i hvert fall det nordkoreansk statsmedier meldte.

Han skal også ha vært svært interessert i basketball, men mytene sier ingenting om antall slamdunks fra den kortvokste lederen.

Diktatoren skal også ha hatt en enorm interesse for film. Favorittfilmene skal ha vært «Fredag den 13.» «Rambo», «Godzilla», actionfilmer fra Hong Kong og alle James Bond-filmene.

I 1978 skal den «multitalentfulle» lederen ha gitt ut en lærebok i filmproduksjon.

- MOTEIKON:  Kim Jong-il var en trendsetter innen mote over hele verden, skal man tro nordkoreansk statsmedia. (Foto: Vincent Yu/Ap)
- MOTEIKON: Kim Jong-il var en trendsetter innen mote over hele verden, skal man tro nordkoreansk statsmedia. (Foto: Vincent Yu/Ap)

Interessen for film var så stor at han i 1978 skal ha beordret kidnappingen av den sørkoreanske regissøren Shin Sang-ok og skuespillerkonen hans, Choi Eun-hee, for at de skulle legge grunnlaget for nordkoreansk filmindustri.

De klarte åtte år senere å rømme da de fikk tillatelse til å delta på en filmfestival i Wien. Da Kim fikk høre om rømningen var han sikker på at de to var kidnappet av amerikanerne og tilbød dem redning. De skal høflig ha avslått.

LES OGSÅ: Ekspert: – Jeg tror regimet i Nord-Korea vil falle sammen

– Har skrevet seks operaer

At Kim Jong-il har blitt hedret som den største lederen i verden av sitt eget folk, har det aldri vært noe tvil om. Men den statskontrollerte TV-stasjonen i Pyongyang har gjennom sine propagandasendinger også fortalt folket at det er likt over hele verden.

I 2010 melder nordkoreansk statsmedia at lederen er et moteikon som skaper trender over hele verden med sine karakteristiske dresser og vindjakker.

De statlige mediene har også årlig fortalt om hvordan lederens fødselsdag feires storslått over hele verden hvert år med festivaler, fyrverkeri og konserter.

Han skal også være svært begavet musikalsk og skal ha komponert seks operaer og i tillegg flere musikaler.

Også innen teknologi skal Kim være ytterst kompetent ifølge seg selv. Han skal ha omtalt seg selv som internettekspert under samtaler med Sør-Koreas president Roh Moo-hyun i 2007.

Men akkurat det kan kanskje også stemme hvis han sikter til gjennomsnittet i sitt eget land. Svært få av landets befolkning har fått lov til å bruke internett.

Og som om ikke alt dette var nok, hadde Kim Jong-il også kontrollen over været. Været gjenspeilet diktatorens humør - skal man tro

Med Kim Jong-ils bortgang er det ventet at sønnen Kim Jong-un vil ta over styringen av landet. Så gjenstår det bare å se hvilke bragder han vil klare å utføre i sin fars fotspor.

(Kilder: Wikipedia, BBC, Yonhap)

LES OGSÅ: Fortsatt i krig etter 60 år