Torsdag 22. desember er det vintersolverv, og solen begynner å klatre høyere og høyere på himmelen for hver dag. (Foto: Michelle Benedikte Skavhaug)
Torsdag 22. desember er det vintersolverv, og solen begynner å klatre høyere og høyere på himmelen for hver dag. (Foto: Michelle Benedikte Skavhaug)

Torsdag snur solen

Nå går vi snart lysere tider i møte, torsdag 22. desember blir årets mørkeste dag.

Dagen er nå nesten 13 timer kortere enn den var i sommer, men nå går det snart mot vår og sommer igjen.

– Klokken halv syv på torsdag "snur solen", og den vil stå gradvis høyere og høyere på himmelen, forteller seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Hva skjer?

Jorden snurrer rundt en gang i døgnet, litt på skrå i forhold til den banen den følger rundt solen. Om vinteren tipper aksen her nord hos oss bort fra solen. Så langt bort at solen ikke kommer over horisonten lengst nord; det er mørketid.

Når den nordlige halvkule er lengst borte fra solen er det vintersolverv, og på den nordlige halvkule inntreffer det den 21. eller 22. desember hvert år.

– Dagen dette inntreffer på er den med kortest døgnlengde og den hvor solen har sin laveste høyde over horisonten, sier Brekke.

Egentlig er det altså ikke solen som snur, men jordaksen som begynner å peke innover mot solen igjen.

Les: Jorden går rundt solen

Luciadagen

Fra gammelt av ble vintersolverv feiret med luciadagen her i Skandinavia. Nå skulle tusser, troll og underjordiske dra fra hus til hus og passe på at alt var klart til jul.

Da vi gikk over til den gregorianske kalenderen kom luciadagen i utakt med vintersolverv, og det at solen snur blir vanligvis ikke markert i Norge i dag.

Boklansering

Denne uken er det passende nok verdenslansering av faktaboken "Sola – vår livgivende stjerne", og i denne boken finner vi forklaringer og illustrasjoner på mange spennende solfenomener.

Illustrasjonen under er henten fra boken, og gir et godt bilde av hva det er som egentlig skjer under vintersolverv.

Tips: Lurer du på hvor lang dagen er der du bor? Det finner du øverst på siden med værvarsel for stedet ditt!

Her kan du se hvordan jordaksen heller ved vintersolverv, vårjevndøgn,
  sommersolverv, og høstjevndøgn. Figuren er hentet fra boken Solen - vår
  livgivende stjerne. (Foto: Paal Brekke)
Her kan du se hvordan jordaksen heller ved vintersolverv, vårjevndøgn, sommersolverv, og høstjevndøgn. Figuren er hentet fra boken Solen - vår livgivende stjerne. (Foto: Paal Brekke)