andreas nygaard, tid for hjem
andreas nygaard, tid for hjem

Bli bedre kjent med Andreas Nygaard

Hva er Andreas' viktigste verktøydings? Hva er hans dummeste oppussingsidé? Bli bedre kjent med Andreas her.

Andreas er ny på «Tid for hjem»-laget og her kan du bli bedre kjent med ham.

Hvem er Andreas Nygaard?
Jeg er 41 år, gift og har fire barn. Han har gjennomført 12-årig Steinerskole, utdannet tømrer og byggmester.

Eier og driver firmaet Byggmester Andreas Nygaard AS. Et lite firma med per i dag fire flinke ansatte. Vi driver med det meste i og utenfor faget vårt. Felles for våre prosjekter er at det skal gi oss noe. De skal være utfordrende og gi oss noe vi kan være stolt av. Samtidig er det viktig at kundene er minst like fornøyde som oss når alt er ferdig.

Din viktigste verktøydings:
Båndsliperen. Det er en utrolig fin oppfinnelse som kan brukes til alt tenkelig og utenkelig. Den hjelper meg å gjøre fine avslutninger som hjørner, overflater og tilpassinger pg er like bra til utvendige konstruksjoner som til fine detaljer på interiør med mer. Båndsliperen egner seg også godt til sliping av verktøy. Denne er alltid med på jobb.

Ditt beste oppussingstips:
Det må være å lage en god plan. Undersøk begrensninger og muligheter og lag en gjennomtenkt rekkefølge på når og hvordan ting skal gjøres. Ikke gjør som meg som for flere år siden byttet ut et vindu med altandør i andreetasje. Eneste problem med det er at jeg ikke har bygget altanen enda.

Den dummeste oppussingsidéen du har hatt og gjennomført:
Det var å lage utepeis på terrassen hjemme. Jeg hadde lenge gått med et brennende ønske om å lage en utepeis. Som alle gode prosjekter begynte også dette med en skisse, videre til en målsatt tegning og til slutt bar det mot utførelse.

Jeg gikk til innkjøp av materialer, leca-elementer, mørtel og ildfast stein til innvendig. Jeg brukte noen ettermiddager på å mure dette og var egentlig rimelig fornøyd. Jeg skulle forblende leca-elementene med naturstein som òg var innkjøpt. Jeg begynte nede og murte og murte, høyere og høyere og bredere og bredere. Familie og naboer var stadig innom for å se, dette var jo også snakket om en stund.

Endelig kunne jeg begynne på pipen men tok først noen skritt tilbake for å betrakte mesterverket.

Det første og eneste som slo meg, og ganske hardt, var at dette ser jo ikke ut! Det passer overhode ikke inn og er altfor svært. Pokker og, trenger vi utepeis?

Jeg tok sleggen som lå ved siden av og slo ned hele dritten, fjernet alt og alle spor. Neste gang min kone så ut av vinduet var alt vekk, og jeg har ikke angret på det.

Hvem trenger utepeis?

Ditt beste kjøp:
Det må være bordsagen fra Festool. En sølvfarget, nøyaktig og anvendelig sag til alle formål. Slitesterk og holdbar. En sag som alltid leverer og som man trykt kan eldes sammen med.

Ditt dårligste kjøp:
Mitt dårligste kjøp, eller kansje mest meningsløse kjøp var en støvsuger. Som mange andre har vi også sentralstøvsuger, en fin oppfinnelse som man kan plassere ute av syne og sinn. Slangen kobler man i veggkontakt og støvet, små leker og annet groms blir ført i skjulte rør til støvsugeren. Det eneste man må gjøre er å tømme den når den sier i fra eller slutter å suge.

Jeg har tømt denne flere ganger, men en gang ble den liksom ikke bedre etter tømming. Jeg tenkte «jaja, den er jo noen år gammel nå og ting varer som kjent ikke evig». Jeg kjøpte derfor en ny, fin og flott støvsuger og koblet denne til. Selv om denne var ny og fin ville den ikke fungere som den skulle.

Jeg startet en liten etterforskning og begynte med å se inni støvsugerkontakten i veggen. Der fant jeg en sokk, jeg fjernet denne og siden har støvsugeren fungert som bare det. Den gamle støvsugeren er nå montert på landet til en god nabo. Der lever og virker den på beste vis.

Hva synes du om de andre i «Tid for hjem»?
Det er utrolig hyggelig å bli en del av «Tid for hjem»- gjengen. Det er en veldig inspirerende gjeng med mye positiv energi, evner og pågangsmot.

Kjersti er den fødte sjefen på mange områder, hun har mye erfaring og er veldig alsidig. Hun er flink å passe på fremdrift og evner godt å organisere dette. Hun er også en flink designer og formidler på en fin måte sine tanker og ideer.

Einar er en fin kar, en alsidig håndtverker og flink kunstner. Han har mye kunnskap om det han driver med og spesielt spennende er det at han behersker og holder intakt mange gamle teknikker. Han er en ståpåmann med mye god humor.

Gunnar er virkelig en flink og god elektriker. Han vet om de utroligste produkter og løsninger, den mannen overrassker stadig. Han er veldig løsningsorientert og ligger alltid litt foran oss andre i tankene og på fremdrift. Gunnar er også lærenem og kan hjelpe til med det meste utenfor sitt fag.

Endre er en ung, lovende og fremadstormende tømrer. Utrolig pågangsmot og arbeidsvilje. Han er av den typen som gjerne vil vite og forstå og gir seg ikke før han får det til. En god egenskap. Endre er god på planlegging og gjennomføring. Han er også en alsidig og flink håndverker som er flink å passe på at vi får tid til en kopp kaffe og en hyggelig prat innimellom slagene.

Ditt nyttårsforsett for 2012?
For noen år siden kjøpte jeg en gitar i bursdagsgave til min sønn. I mangel av å kunne spille selv håpet jeg at han ville lære seg dette og kansje dra meg med. Han var ikke videre interessert og det endte med at jeg fikk kjøpe gitaren tilbake og vil nå lære meg å bruke denne.

Mitt forsett for 2012 er å lære meg å spille gitar.