Mark Clattenburg (Foto: Joe Giddens/Pa Photos)
Mark Clattenburg (Foto: Joe Giddens/Pa Photos)

Les Jørn Sundbys flammende dommerblogg: – Gi dem en sjanse da!

TV 2 Sportens Premier League-kommentator mener det er på høy tid at noen slår et slag for mennene som alltid får skylden.

Les Jørn Sundbys dommerkommentar her:

Selv om det er lett å forstå engasjementet hos supporterne når eget lag er involvert, så har vel dommerhetsen i Premier League gått litt langt de siste par ukene?

Dommerne har en stadig vanskeligere jobb - uten at media og supportere ser ut til å ha noen særlig forståelse for det.

Jørn Sundby
Jørn Sundby

OK, så herrene Friend og Foy gjorde kanskje ikke alt rett i henholdsvis Fulham – Liverpool og Stoke – Tottenham. De fikk heller ikke alltid den hjelpen de burde ha fått fra sine assistenter. Men begge kampene var også vriene å dømme, og spillerne gjorde heller ikke særlig mye for å hjelpe mannen med fløyta. I begge kampene mener jeg det var få klare feil som dommeren direkte kan lastes for.

Før man sprer eder og galle i ulike fora, anonymt eller med fullt navn, kan det vært greit å tenke på følgende:

- Hvilke avgjørelser er soleklart feil og hvilke er diskutable?

Altså at avgjørelsen kan forsvares fra regelboka, men også kunne vært tolket annerledes. Om jeg ser nøytralt på Fulham-Liverpool, så mener jeg Kevin Friend som dommer kun gjør én KLAR og «alvorlig» feil, nemlig at Philippe Senderos ikke får sitt andre gule når han holder igjen Carroll.

* Har vi regelboka med oss når vi diskuterer - eller blir det bare «jeg mener det (ikke) er straffe», fordi det går med/mot mitt lag? F.eks mener mange at Spearing ikke skulle hatt rødt fordi han har først på ballen. Ser vi på reglene så spiller ikke det noen rolle - en takling som er «med unødvendig stor kraft» kan uansett straffes med rødt kort. Da er det plutselig dommerens skjønn vi diskuterer, og rett/galt er ikke nødvendigvis gitt. Der er jeg enig med Claus Lundekvam, som i studio etter Fulham-Liverpool tok til orde for at dommerne i Premier League bør sette seg sammen mer, slik at de blir flinkere til å bruke skjønnet likt fra kamp til kamp.

* Hvilke situasjoner har dommeren faktisk mulighet til å se? I kamper med 20 mann inne i feltet er det som regel først på andre/tredje reprise VI klarer å se om det er en forseelse, hvordan skal da dommeren klare det? Chris Foy kan umulig se handsen til Ryan Shawcross på streken gjennom 10 spillere. Fra linjemannens posisjon så det helt sikkert ut som ballen ble headet bort, slik det gjorde for alle andre. Til og med Harry Redknapp innrømmet på pressekonferansen etter kampen at han trodde det var heading, men «replays shows handball». Fint at du så det på reprisen, Harry, men det hjelpemidlet har faktisk ikke dommeren tilgang til.

* Det kokte også for en del Manchester City-fans på mandag kveld da David Silva ikke fikk straffe, men se på TV-bildene fra dommer Clattenburgs vinkel - ser ikke ut som felling for meg. Det er først fra andre siden (der det ikke finnes verken linjedommer eller dommer) det ser ut som straffe.

Å diskutere dommeravgjørelser er selvfølgelig en del av fotballen og en del av sjarmen med supporterkulturen. Men det går an å diskutere en avgjørelse uten nødvendigvis å sjikanere mannen som har tatt avgjørelsen.

Enten må dommerne få tilgang til hjelpemidler, eller så må vi innse at en dommer ikke har mulighet til å se alt. At en dommer ikke ser en situasjon inne i feltet betyr ikke nødvendigvis at han gjør en dårlig jobb. Det er umulig å se på 20 spillere samtidig. Derimot kan vi se på om han har plassert seg korrekt og kan vurdere hva han kan/bør se fra sin posisjon.

I tillegg har vel spillerne også et ansvar for å følge regelverket på banen? At spillerne ikke alltid bidrar til Fair Play gjør det ikke lettere for en dommer. De siste par ukene har både Sebastian Larsson og Luka Modric blitt belønnet med straffespark etter sine svalestup ved liten/minimal kontakt med forsvarsspiller. Begge kunne- og burde holdt seg på beina. For noen uker siden fikk Wolverhamptons Stephen Hunt ingenting da han klarte å holde seg på beina etter å ha blitt sparket på.

Det er slike situasjoner vi sitter og ser utallige ganger i reprise fra ulike vinkler før vi feller en dom, mens dommerne må ta avgjørelsen der og da, fra bakkeplan, uten hjelpemidler.

Bruk av video diskuteres heftig i FIFA og UEFA, og flere og flere engelske fotballspillere tar også til orde for å la dommerne bruke teknologi for å sikre flest mulige riktige avgjørelser, og at jukserne ikke slipper så ofte unna.

Hvordan det skal gjøre i praksis er en annen diskusjon, men det som er helt sikkert er at fortsetter hetsen mot kamplederne å øke i styrke i media og på internett, så kan det bli vrient å rekruttere dyktige dommere i årene som kommer. Inntil videre kan imidlertid alle gjøre en innsats ved å tenke seg om to ganger før man kaster ut hets om mannen i svart eller gult.

Fotballen vil tjene på det. Alle vil tjene på det.

Les også:«Liverpool-dødar» Friend har vært i hardt vær før