Nordfor sola  (Foto: Nordfor sola)
Nordfor sola (Foto: Nordfor sola)

Jørn og Inge ryddet over tre tonn søppel fra stranda

Hvordan de fikk det bort, kan du se i siste episode av nettserien Nordfor sola

– Vi så jo hvor fint det var her, og at det kunne bli enda finere hvis vi rydda alt, sier Jørn Nyseth Ranum fra nettserien Nordfor sola.

Jørn og kompisen Inge Wegge ryddet over tre tonn søppel fra den øde bukta nord for polarsirkelen.

– Det var jo utrolig mye søppel der, man kunne ikke gå et skritt uten at det lå en flaske eller plastbit foran deg, forteller de to.

Se den aller siste episoden av nettserien Nordfor sola i videovinduet over!

Se alle episodene av Nordfor sola her!

Ville gi noe tilbake

Surfere er kjent for å ta vare på strendene sine, det arrangeres strandryddedager flere ganger i året på så og si alle populære surfeplasser.

– En del av oppholdet vårt var jo også at vi ville gi noe tilbake til plassen vi hadde bodd på. Siden vi skulle bo der så lenge, ville vi ikke bare komme å bruke plassen som om den var vår, vi ville gjøre en innsats tilbake.

På stranda fant de alt fra kondomer, stikkpiller, Islandsk brus (uåpnet), sitroner og «romfartsting» (en bøye som måler bølgene langt ute på havet)

– Vi brukte flere dager på å åpne den for å finne ut hva som var inni.

Her kan du lese om Jørn og Inge og oppholdet på den ødestranda

2000 tomflasker og mengder med plank

Det lille huset på stranda og mange av redskapene Jørn og Inge brukte inne i huset ble laget av søppel og plank de fant på stranda.

– Først og fremst var det plankene vi brukte, men også over 2000 tomflasker, en gigantisk pressening til taket som vi fant nede i sanda, tau, og plastdunker ble til oppvaskkum og skuffer.

En av de tingene de ble mest fornøyde med var peispusten.

– Den var laget av en parkettplanke, avløpet på en frityrvask, førstehjelpsveske og som hengsler brukte vi reima på en Mikkemusveske. Da slapp vi å blåse på flammene til vi ble kvalme og svimle, forteller de.

Her kan du se alt «søppelet», som ble til flotte redskaper

Lagde brettspill

De eksprimenterte også en del.

– Vi eksperimenterte med å smi, og lagde ovnsrake og spader til å tømme peisen for aske. Ellers laget vi også en del brettspill for å ha noe å gjøre om kveldene.

Møllespillet var Inges favoritt, og Jørn brukte mange, mange timer på og lage en terning av hvalbein.

– Han ble nesten gal da han testet ut om det var like sannsynlig for om den landet på alle sidene. Kastet 100 ganger, pusset litt og kastet 100 på nytt. Ble vel noen tusen kast før han var fornøyd. Tror den ble 98% riktig!, ler Inge.

Se video: Et surfebrett kan brukes til så mangt, se Jørn og Inges kreative idé her!

Den gode nyheten

Til slutt klarte Jørn og Inge samle over to og et halvt tonn søppel som skulle fjernes, i tillegg kom alt som ble brukt til huset.

– Totalt ryddet vi langt over tre tonn med «søppel». Det var jo mye brukbart, så alt kan jo ikke kalles søppel.

Men hvordan søppelet skulle fjernes fra stranda ante de ikke da de begynte å rydde.

– Båtfolket her sa at det var umulig å komme inn med båt, kanskje en gang i året ville havet være rolig nok. I tillegg ville det bli vanskelig å komme nærme siden det er litt langgrunt. Bære alt over var jo også uaktuelt.

Så kom en god nyhet.

– Helt på slutten fikk vi høre at det lokale søppelfirmaet hadde en strandryddeaskjon og skulle leie et helikopter for å hente søppel fra flere strender og de kom til å komme innom oss også!

Piloten hadde hatt flere jobber for forskjellige kommuner hvor de fløy rundt å lette etter «ulovlige» hytter, for å fjerne dem.

– Men de kunne ikke la være å bli imponert over det vi hadde gjort. De tok noen bilder, og jeg tror de likte ideen vår, sier Inge.

Se video: Inge har bursdag og det vil Jørn feire på hodet

På tide å reise hjem

Jørn og Inge hadde aldri en konkret plan om hvor lenge de skulle være på den lille stranda, men jo lenger de ble jo lenger hadde de lyst til å bli.

– Men savnet etter å være med flere mennesker var jo der, og Jørn var klar for å være litt mer med kjæresten sin, sier Inge.

Å komme hjem til Oslo ble en rar opplevelse.

– Det ble veldig mye folk og trikker. Det var fint på en måte, men vi merket at det ble litt uvant å forholde seg til andre. Det var rart å legge planer som skulle passe med andres planer.

Jørn og Inge har vært flere turer for å besøke huset sitt, og gjesteboken som de har lagt igjen er full av hilsner og historier fra andre.

– Folk er glade for å ha følelsen av å ha oppdaget huset selv, helt tilfeldig, og vi har lest historier om folk som har kommet opp i uvær og søkt ly i hytta, avslutter de to.

Les også: – Da vi så alle de folka komme ned til oss ble vi litt usikre