Politiet i Østfold slo til mot Fredrikstad Fotballklubbs lokaler tirsdag. (Foto: Varfjell, Fredrik/Scanpix)
Politiet i Østfold slo til mot Fredrikstad Fotballklubbs lokaler tirsdag. (Foto: Varfjell, Fredrik/Scanpix)

Enda en millionutbetaling fra FFK granskes

Morgan Andersen skal ha vært involvert i en millionavtale som minner om Piiroja-saken.

Tirsdag slo politiet til mot Fredrikstad FK i forbindelse med skattesaken rundt Raio Piiroja. De to tidligere klubblederne Morgan Andersen og Bjørn Jensen ble pågrepet og avhørt, siktet for å ha bidratt til skattunndragelse.

Nå viser det seg at Andersen kan ha vært involvert i en annen avtale som er slående lik den fra Piiroja-saken.

Les også: Andersen og Jensen løslatt etter avhør

Aftenposten har nemlig fått tak i en faktura fra våren 2008, som viser at Fredrikstad inngikk en speideravtale med selskapet Sport Invest GmbH verdt 1 million kroner. Ifølge Aftenposten skal denne avtalen ha blitt inngått i forbindelse med kontrakten til Abgar Barsom - en kontrakt som ble ferdigforhandlet noen uker i forveien.

Også denne fakturaen er koblet til Morgan Andersen, som var administrerende direktør i klubben til 1. april 2008. På fakturaen står det skrevet at pengene skal dekke «Scouting & assistans Svenska marknaden 2008-09». Andersen er oppført som referanse.

Dette minner mye om den avtalen Fredrikstad gjorde med estiske Sport & Net Grupp i Piiroja-saken. Det er nå ventet at skattemyndighetene og politiet vil granske den nye fakturaen for å se om også denne kan ha blitt brukt til skatteunndragelse.

Politiet i Østfold slo til mot Fredrikstad Fotballklubbs lokaler (Foto: Varfjell, Fredrik/Scanpix)
Politiet i Østfold slo til mot Fredrikstad Fotballklubbs lokaler (Foto: Varfjell, Fredrik/Scanpix)

Flere blir siktet
Tirsdag ble fem personer siktet i Piiroja-saken. Ifølge Fredrikstad Blad kommer politiet til å ta ut enda flere siktelser i løpet av onsdagen.

Politiadvokat Kåre Solvoll bekrefter dette overfor avisen, men kommenterer ikke hvor mange som vil bli siktet eller innkalt til avhør.

I tillegg til Piirojas, ble ifølge Dagbladet kontaktene til følgende spillere beslaglagt av politiet tirsdag: Tarik Elyounoussi, Ardian Gashi, Kasey Wehrman, Hans Erik Ramberg, Agbar Barsom, Gardar Johansson, Jan Tore Ophaug og Patrik Gerrbrand.

Sistnevnte - kaptein Piirojas makker - står oppført med en ligningsinntekt på over to millioner kroner i 2008. Et mistenkelig tall, Piirojas komparativt lave lønn tatt i betraktning.

Skader norsk idrett
Idrettspresident Børre Rognlien mener at de mange skandalene i norsk fotball er skadelig for all norsk idrett, og oppfordrer Norges fotballforbund til å rydde opp i rotet.

– Jeg verken vil eller kan uttale meg om enkeltsaker, for de må politiet få fred og ro til å jobbe seg ferdig med, men på generelt grunnlag kan jeg si og mene noe om dette, sier Rognlien til NTB.

Presidenten frykter at sakene rundt Raio Piiroja og Veigar Páll Gunnarsson er i ferd med ødelegge forholdet til publikum.

– Det er opp til Fotballforbundet å rydde opp i disse sakene, men for norsk idrett generelt er det viktig å beholde den goodwillen vi har hos politikerne og publikum. Vi må ikke miste tillit i det brede lag av befolkningen, sier Rognlien.

Se tirsdagens TV 2-innslag om saken her:

580568