JULETAPAS: Røkt lammelår med mandarinsalat passer godt til juletapasen. (Foto: MatPrat/)
JULETAPAS: Røkt lammelår med mandarinsalat passer godt til juletapasen. (Foto: MatPrat/)

Disse spennende rettene setter farge på romjulen

Er du klar for noe nytt? Prøv julequesadilla eller juleskinke med chiliappelsin.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

– Selve julemiddagen 24. desember er hellig, og ikke noe jeg syns man skal «tukle med». Det kan likevel bli mange julemiddager både før jul og i romjulen. Da kan det være lurt å være litt bevisst på hva man spiser, og kanskje finne noen gode, smakfulle og noe magrere retter og tilbehør som man kan utvide repertoaret sitt med, sier Trine Thorkildsen, TV 2 Sportys kostholdsekspert fra MatPrat.

Thorkildsen foreslår at man serverer enkle småretter til gjestene i romjulen. Her får du noen av hennes favoritter.

Julequesadilla
Quesadilla er en meksikansk rett og betyr fylt hvetetortilla som er brettet, fylt og stekt. Tortillaen kan for eksempel fylles med kjøtt, ost eller bønner. Thorkildsen anbefaler fullkornstortilla som en litt sunnere variant.

Ingredienser (fire porsjoner):

8 skiver okserull

2 fullkornstortilla

¼ pk. ruccola

8 skiver mager ost

JULEQUESADILLA: Sportys ekspert anbefaler at man lager denne
  rettenmed fullkornslefser og en magrere ost. (Foto: MatPrat/)
JULEQUESADILLA: Sportys ekspert anbefaler at man lager denne rettenmed fullkornslefser og en magrere ost. (Foto: MatPrat/)

Slik gjør du:

1. Legg tortilla i en varm stekepanne. Fordel halvparten av osten utover. Legg på okserull og strø over ruccola, før du legger på resten av osten. Legg over den andre tortillaen. Klem litt sammen.

2. Snu quesedillaen og stek til brødet har gyllen farge på begge sider og osten er smeltet. Klipp i snipper og server straks.

LES OGSÅ: Så mye må du trene for å bli kvitt julegodtene

Juleskinke med chiliappelsin
Dette er fargerik og spenstig juletapas som er lite krevende. Dessuten pynter retten opp ethvert tapasbord.

Ingredienser (4 porsjoner):
8 skive juleskinke

2 tjukke appelsin

½ tjukke rød chili

¼ pk. ruccola

SPENNENDE VRI: Juleskinke med chiliappelsin. (Foto: MatPrat/)
SPENNENDE VRI: Juleskinke med chiliappelsin. (Foto: MatPrat/)

Slik gjør du:
1. Skrell og skjær appelsinene i tynne fileter. Rens chilien for frø og finhakk den. Bland sammen appelsinfileter, chili og ruccola.

2. Legg skinkeskivene utover et fat og ha over salatblandingen eller legg litt appelsinsalat på en og en skinkeskive, brett rundt og fest med en tannpirker.

LES OGSÅ: Disse drikkevarene inneholder flest kalorier

Røykt lammelår med mandarinsalat
Skal du servere juletapas må du sørge for å justere mengden etter hvor mange retter du ønsker å lage. Denne retten kan brukes som forrett, når du har lyst på noe godt eller som en del av et tapasbord.

Ingredienser (6 porsjoner):
120 g lettsaltet, røykt lammelår i skiver

4 tjukke mandarin

2 ss olivenolje

1 ss balsamicoeddik eller sherryeddik

6 tjukke svisker

½ ts salt

¼ ts pepper

½ ts sukker

4 blad frisk basilikum til pynt

JULETAPAS: Røkt lammelår med mandarinsalat passer godt til juletapasen.
  (Foto: MatPrat/)
JULETAPAS: Røkt lammelår med mandarinsalat passer godt til juletapasen. (Foto: MatPrat/)

Slik gjør du:
1. Skjær skallet og det hvite av mandarinene. Skjær så mandarinene i skiver, ca. ½ cm tjukke og anrett på en tallerken eller et fat.

2. Hell olivenolje og balsamicoeddik jevnt over mandarinene og krydre med salt, pepper og litt sukker. Kutt oliven i skiver/biter og dryss jevnt over mandarinskivene sammen med blader av frisk basilikum.

3. Anrett lammelår sammen med mandarinsalaten.

LES OGSÅ: Triks for å unngå julekiloene

Noe de fleste liker
Er du ikke klar for å prøve deg på en helt ny rett, er det en gammel slager som sjelden slår feil:

– Når jeg har lyst på noe salt småmat om kvelden passer spekemat eller røykelaks godt i jula, samtidig som det er raskt og enkelt, sier Trine Thorkildsen.

LES OGSÅ: Dette stopper hungeren etter småspising i julen

Hun velger rent kjøtt som er speket, og ikke spekepølser fordi disse generelt inneholder mye fett.

– Dette spiser jeg sammen med eggerøre, ekstralettrømme og et godt flatbrød laget på grovt mel.

Eggerøre eller eggehakk er noe de fleste liker. Enten det er til frokost, spekemat eller til et koldtbord. Når man lager eggerøre som tilbehør til koldtbord er det vanlig å beregne 1 egg per porsjon.

Oppskriften er hentet fra MatPrat.no.

Ingredienser (fire porsjoner):
4 egg

4 ss melk eller vann

½ ts salt

¼ ts pepper

2 ss hakket frisk gressløk

1 ss margarin til steking

EGGERØRE: Eggerøre passer godt både til frokosten, lunsjen og
  kveldsmaten i jula. (Foto: MatPrat/)
EGGERØRE: Eggerøre passer godt både til frokosten, lunsjen og kveldsmaten i jula. (Foto: MatPrat/)

Slik gjør du:
1. Visp sammen egg med melk, salt og pepper. Rør inn hakket gressløk.

2. Stek røren på middels varme i litt margarin til det begynner å bli en fast masse.

Ps. Eggerøra fortsetter å steke/koagulere etter du har tatt den av stekepannen til den har blitt avkjølt. Stek den derfor ikke for hardt i stekepannen.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!