Kurtovic og Bredal (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Kurtovic og Bredal (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Kurtovic: – Du kan ikke tro at du skal pisse i buksa

20-åringene, Amanda Kurtovic og Stine Bredal Oftedal, viser null respekt for verdensstjernene.

Santos (TV 2 Sporten): Flere av de store profilene har uttalt at det ikke alltid er enkelt å takle presset under mesterskapene. Senest fortalte rutinerte Kristine Lunde-Borgersen at hun hadde fått hjelp av landslagets mentale trener i Brasil.

Debutanten Amanda Kurtovic derimot, går nærmest med nesa i sky på parketten – akkurat dét skyldes ikke arroganse, har hun tidligere fortalt. Men det er ikke tvil om at 20-åringen er trygg på egne ferdigheter.

- Selvtillit må man ha! Du kan ikke tro at du skal pisse i buksa når du kommer innpå. Du må gripe sjansen, og jeg tviler ikke på meg selv, sier Kurtovic.

Hofte-tattis
Mot Nederland klinte hun ballene i krysset fra kant, sjumeter og på kontring. Passende nok har hun på hoften tatovert det latinske metaforet «carpe diem» – for det er ikke tvil om at Kurtovic har grepet både dagen og sjansene i dette mesterskapet.

- Jeg har prestert godt nok til å bli tatt ut til dette mesterskapet. Det er en grunn til at jeg er her, og det viste jeg i dag, sier Kurtovic til TV 2.

Manglende spilletid
For hennes gode venninne, Stine Bredal Oftedal, er det blitt mindre spilletid – tross en meget overbevisende oppkjøring av ungjenta.

Oftedal er playmaker og nærmer seg kun gjennomsnittshøyde for bakspillere på banketten – i høye hæler. Men hun er en spiller publikum elsker – med den enorme farten, den unorske spillestilen og en utstråling det oser selvsikkerhet av.

Les også: Amanda Kurtovic' store forbilde? Zlatan Ibrahimovic, naturligvis

Hun kom ikke på banen i de to siste gruppespillskampene, men fikk knappe ti minutter mot Nederland.

- Man vil jo alltid spille. Jeg tenkte at jeg ikke kom til å få spille mot Nederland heller, men ble veldig glad da jeg fikk komme innpå allikevel, forteller Stine, som virkelig har fått fart på det norske angrepet de gangene hun har vært på banen.

Har planene klare
Hun er klar på hva som må arbeides med i årene som kommer for å sikre en fast plass på det norske landslaget.

- Forsvarsspillet mitt spiller nok en rolle i mangelen på spilletid. Linn må jo bytte forsvar og angrep, og det er risikofylt å bytte to spillere i forsvar og angrep samtidig, sier Oftedal, som ikke lar fysikken stoppe henne.

- Jeg har noe å jobbe med der, og det skal jeg virkelig gjøre. Jeg må trene på duellspill og sørge for at jeg står i forsvar på klubblaget. Jeg vet at jeg er sterk og god til å lese spillet, men jeg blir litt for nølende i forsvar. Høyden får jeg ikke gjort noe med, sier Oftedal.

- Men Montenegros Ana Djokic er jo en dyktig forsvarsspiller, og lavere enn deg?

- Ja! Hun er mitt store forbilde! Kan hun klare det, så kan jeg det også, sier Oftedal bestemt.

Les også: Nora Mørk om Kurtovic: – Har litt Balkan-blod og gir f...
Les også: Kurtovic: – Jeg skjøt som bestemora mi!

Forklaringen på ureddheten
Hun er veldig god venn med både Kurtovic og fjorårets EM-hit, Nora Mørk. Alle tre virker blottet for nervøsitet.

- Vi hausser hverandre opp, vet du! Neida, men vi vil bare dette så utrolig mye, sier Oftedal, som har satt en tidsramme for når hun skal ha fast plass på dette laget.

- Om to år, kanskje? Eller var det litt vel ambisiøst? Jeg har veldig lyst til å klare det innen to til tre år i alle fall.