AUF: Eskil Pedersen er leder i AUF
AUF: Eskil Pedersen er leder i AUF

– Jeg synes etterpåklokskapen etter 22.juli er lite sjarmerende

Eskil Pedersen om tiden etter 22. juli.

– Natt til 23. juli. satt vi på Sundvollen hotell med alle de overlevende og pårørende. Og da tenkte jeg for meg selv at; er det politikk jeg har lyst til å drive med? Er det politikk jeg vil gjøre når vi blir skutt på, når vennene mine blir drept, sier Eskil Pedersen til «God kveld Norge».

Nasjonalsymbol

Etter terrorangrepene 22.juli ble Eskil Pedersen en samlende person for mange. AUF-lederen som fram til da hadde vært begrenset mye i media, ble nå enormt mye eksponert og sto sammen med kongefamilien og statsminister Jens Stoltenberg fram som nasjonalsymbol.

Likevel opplevde Pedersen et voldsomt press etter 22.juli.

– Det å begynne å gå med vanlige klær igjen, å slutte å gå med sort dress og gå i vanlige klær med farger igjen. Jeg tenkte mye på det, om folk oppfattet det som ufølsomt. Det gikk kjempelang tid hvor jeg ikke smilte for jeg var redd for at folk skulle gå forbi å tenke at jeg ikke var lei meg eller sørget, sier Pedersen.

Drapstruet og hetset

Like etter terrorangrepene mottok Eskil Pedersen drapstrusler og ble utstyrt med voldsalarm. På blogger, nettsteder og Facebook ble det i tillegg rettet krass kritikk mot Pedersen de rmange mente han burde håndtert katastrofen annerledes.

– Jeg synes etterpåklokskapen etter 22.juli er lite sjarmerende. Det er helt umulig for de som ikke var på Utøya å sette seg inn i hvordan det føltes for mennesker eller hvordan mennesker reagerte. Når man er i en slik situasjon så handler det om å overleve. Og hvis vi som var der begynner å ta på oss en skyldfølelse så fritar vi gjerningsmannen for noe av ansvaret og det vil ikke jeg være med på, sier Pedersen som håper fokuset etterhvert dreies over på politikken.

– Når folk ser meg så vil jeg helst at det skal handle om at jeg har politiske utspill.

Les også: Slik er drømmemannen til Eskil Pedersen