visjon norge (Foto: Privat)
visjon norge (Foto: Privat)

Kristen TV-kanal sendte giro på to millioner til 80-åring

De etterlatte er sjokkert over innsamlingsmetodene til TV Visjon Norge.

Etter at 80 år gamle Bård Fonås i høst døde dukket det opp en hemmelighet. Mannen hadde jevnlig betalt store pengebeløp til den kristne kanalen TV Visjon Norge, totalt 95.000 kroner.

Godt gjemt i en eske lå det en rekke tiggerbrev, gjerne håndskrevne, med sterke oppfordringer om å gi penger. Flere av brevene var datert samme dag.

– Det drøyeste var vel giroen på to millioner kroner, sier sønnen Morten Fonås.

Han er glad for at faren ikke hadde så mye penger at han kunne betale den giroen.

Les også: Boligvurdering.com sendte falsk faktura til avdøde Magne

Saken fortsetter under bildet

visjon-norge
  (Foto: Tor Byggland)
visjon-norge (Foto: Tor Byggland)

Skyldes datafeil

Redaktør og styreleder i TV Visjon Norge, Jan Hanvold beklager at Bård Fonås fikk tilsendt en faktura pålydende to millioner kroner. Han mener dette baserer seg på en datafeil.

– Det er tre nuller for mye, det skulle stått 2000 kroner der, uttaler han til TV 2 hjelper deg.

Både Morten Fonås og de to søstrene hans reagerer sterkt på måten TV Visjon Norge har drevet pengeinnsamlingen sin. Det er særlig hyppigheten av giroer og tilsynelatende personlige brev som vekker harme hos de etterlatte.

Les også: Statoil prøvde å ta dobbelt betalt for bensinen

Saken fortsetter under bildet

Jan-Hanvold
  (Foto: Tor Byggland)
Jan-Hanvold (Foto: Tor Byggland)

Ber partnerne om å strekke sin tro og gi penger

I et brev som Hanvold selv har signert ber han om at «partneren» og «vennen» Bård Fonås skal strekke sin tro og gi 3500 kroner for å redde kanalen ut av en akutt krise. «Hvis hver partner gir 3500 kroner hver har vi løst den akutte krisa», skriver han.

Les også: Slipper å betale NAV-regning på en halv million kroner - NAV legger seg paddeflate

Sender håndskrevne brev for at folk skal gi mer penger

Ifølge Hanvold selv bestod den akutte krisen i at kanalen året før hadde investert i masse nytt utstyr og at de derfor havnet i en økonomisk krise der de måtte be partnerne om hjelp. Han avviser at brevene er utformet på en kynisk måte, men innrømmer likevel at brevene er håndskrevne for at de skal være mer personlige og at folk skal gi mer penger.

TV-kanalen som ifølge seg selv sender gode nyheter 24 timer i døgnet håvet i 2010 inn 75 millioner kroner fra sine seere. De baserer hele virksomheten sin på gaver og donasjoner.

Saken fortsetter under bildet

visjon-norge5
  (Foto: Faksimile)
visjon-norge5 (Foto: Faksimile)

– Kynisk, det verste vi har sett!

Jan Olav Ryfetten er daglig leder i Stiftelsen Soria Moria som jobber med frivillige organisasjoner. Han er sjokkert over fremgangsmåten til TV-kanalen.

– Det er ingen etikk og ingen begrensninger på måten de henvender seg på for å samle inn penger. Jeg synes det er en kynisk virksomhet som mangler sidestykke i Norge, sier han.

Hanvold ønsker ikke å kommentere kritikken fra Ryfetten, men sier at de ikke ville hatt så mange partnere dersom de var kyniske og at alt er basert på frivillighet fra givernes side. Han mener det ikke er noen forskjell på måten de og andre organisasjoner som trenger penger driver.

Advarer mot useriøse aktører: - Ingen kontroll

I Norge er det ingen kontroll med innsamlingsvirksomheten til frivillige organisasjoner. Det er kun de som ønsker det som blir kontrollert. Daglig leder i innsamlingskontrollen, Børre Hagen, stadfester at TV Visjon Norge ikke har meldt seg inn i innsamlingsregisteret og ber folk generelt være på vakt mot useriøse aktører

– Det er mange useriøse aktører der ute. Dersom man ikke har nærmere kjennskap til organisasjonen er det grunn til å være på vakt dersom organisasjonen har valgt å ikke registrere seg i innsamlingsregisteret, sier han.

Oversikten over organisasjonene som har registrert seg i Innsamlingsregisteret kan du se her.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter