kjottboller
kjottboller

Kjøttboller, stekte kamskjell og jordbær-daiquiri

Tina er i Stockholm for å oppleve hva byen kan by på. Få alle oppskriftene her.

Tina besøker frukt- og grønnsaksmarkedet på Hötorget, tar dampbåt ut til den Konglige Djurgården og Vasa Museet.

Meny:

Stekte kamskjell med blåbær

Kjøttboller og persillestuete gulrøtter

Jordbær-daiquiri

Bær med multezabaione

STEKTE KAMSKJELL MED BLÅBÆR

4 personer

Blandet salat og spiselige blomster ( det man kan få tak i, for eksempel engsyre, blomkarse, ramsløk og agurkurt)

8 kamskjell (evt. fryste)

smør og olje til steking

salt og pepper

Dressing:

1 dl friske blåbær

saft og skall fra 1 sitron

1 finhakket sjalottløk

3/4 dl olivenolje

1/2 dl finrevet parmesanost

salt, pepper og en klype sukker

Plukk salaten og skyll bladene nøye. La dem renne av og legg dem på et fat. Stek kamskjellene raskt i litt smør, ca. 1 minutt på hver side. Ikke la dem steke for lenge, da blir de seige. Ta dem opp av pannen og legg dem på en tallerken.

Bland olje, blåbær, løk, saft og skall fra sitronen i samme stekepanne som skjellene ble stekt i. La blandingen koke opp og knus blåbærene med en visp eller en gaffel. Smak til med salt, pepper, en klype sukker og evt. mer sitronsaft.

Fordel kamskjellene på fatet med salatbladene og stenk den varme dressingen over. Dryss på parmesan til slutt. Ta et par omdreininger med pepperkvern over før servering.

KJØTTBOLLER OG PERSILLESTUETE GULRØTTER

4 personer

Kjøttboller:

250 g karbonadedeig

250 g medisterdeig

3 loffskiver

1 1/2 dl melk

1 egg

2 dl finhakket purre

smør og olje til steking

Persillestuede gulrøtter:

10–12 små gulrøtter (knaskerøtter)

vann

salt og pepper

en liten kule (ca. 1/2 ss) smør

1 dl hakket persille

2 ss smør

2 ss hvetemel

3 dl melk

1 finhakket rødløk

salt og pepper

Kjøttboller:

Bland egg og melk i en bolle. Skjær skorpene av loffskivene og legg dem i bollen, så loffen kan suge til seg væske og bli myk. Bland sammen karbonade- og medisterdeig, og bland deigen i bollen. Tilsett også purre. Smak til med salt og pepper, og la farsen få hvile i 10 minutter. Fukt hendene og form farsen til kjøttboller. Stek dem i smør og olje i ca. 10 minutter. Smak på en for å kontrollere om kjøttbollene er ferdig stekte.

Persillestuede gulrøtter:

Skrubb gulrøttene og skrell dem hvis det er nødvendig. Legg dem i en kjele og hell på vann til det dekker. Salte og pepre. Kok til gulrøttene er myke.

Smelt smør i en kjele og sikt i hvetemel. Pisk inn melken. La sausen koke opp under omrøring, og la den koke i ca. 10 minutter. Rør i den nå og da. Sausen skal bli glatt og tykk. Smak til med salt og pepper.

Sil vannet av gulrøttene. Spar kokevannet – det er fint å ha som basis for en suppe eller saus.

Bland gulrøtter, persille og hakket løk i sausen. Smak til med salt og pepper.

Serveres med tyttebær.

JORDBÆR-DAIQUIRI

4 personer

Saften fra 3 limefrukter

5 ss melis

1 dl brun rom

1/2 liter friske jordbær

3 dl frosne jordbær

Miks alt sammen i en food processor/hurtigmikser og hell det i fire glass.

Hvis ønskelig kan du tynne den ut med litt brus.

BÆR MED MULTEZABAIONE

4 personer

2 liter blandete bær

(f. eks. blåbær, bringebær, jordbær, bjørnebær, rips osv.)

Zabaione:

4 eggeplommer

5 ss melis

4 ss multelikør eller - vin

revet skall av 1/2 lime

saft fra 2 limefrukter

Zabaione:

Kok opp en kjele med vann på komfyren. Bland ingrediensene i en bolle. Sett bollen ned i vannbadet og visp hele tiden for å få en luftig konsistens. Vær forsiktig så sausen ikke blir for varm. Den bør ikke over 85 grader. Da koagulerer eggene og sausen skiller seg. Hvis du vil ha sausen kald; ta den opp av vannbadet, sett bollen i kaldt vann i oppvaskkummen og pisk til sausen avkjøles.

Fordel bærene i 4 boller /dype tallerkener og hell den skummende sausen over.