potetegg
potetegg

Lune poteter og kald rabarbrasuppe

Tina tilbereder vårens første grønnsaker. Få alle oppskriftene her.

Mesterkokken Tina Nordström tar oss ut på sjøen Mälaren i Midt-Sverige. Der tilbereder hun vårens første grønnsaker. Herligheten blir servert ombord på en klassisk dampbåt.

Turen går til Skokloster slott, og her inspirert av historien, lager Tina innlandsfisken gjørs servert med asparges og vårens første nypoteter.

Under finner du oppskrifter fra episode 2.

Meny:

Salat med pærer, parmaskinke og appelsin- og hasselnøttdressing

Lune nypoteter med egg, fennikel og varmrøkt laks

Stekt gjørs og sjøkreps med frest asparges, vårløk og brunet smør

Kald rabarbrasuppe

SALAT MED PÆRER, PARMASKINKE OG APPELSIN- OG HASSELNØTTDRESSING

4 personer

2 pærer

1 eske rucolasalat

1 finhakket rødløk

12 skiver parmaskinke eller salami

Dressing (vinaigrette):

1/2 dl hakkete hasselnøttkjerner, ristet i tørr panne

saft og revet skall fra 1 appelsin

1 ss hvitvinseddik

1 revet hvitløkbåt

1 dl kaldpresset rapsolje

salt og pepper

Del pæren i to på langs, fjern kjernene og skjær delene i tynne skiver. Bland skivene med rucola og løk i en stor bolle.

Dressingen:

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Smak til med salt og pepper.

Hell den over pæresalaten og bland godt. Legg salaten i en plastboks/bolle med tett lokk. Ta den med på landtur og server salaten sammen med parmaskinke eller salami.

LUNE NYPOTETER MED EGG, FENNIKEL OG VARMRØKT LAKS

4 personer

300 g nypoteter, kokt med dillstilker

4 hardkokte egg

300 g varmrøkt laks eller ørret

1 fennikel

1 dl hakket dill (uten stilker)

Kremet dressing:

2 dl matfløte

saften fra 1 sitron

salt, pepper og sukker

revet muskatnøtt

Skjær potetene og eggene i to på langs. Del laksen i store biter. Vask fennikelen og skjær den i så tynne strimler som mulig. Ha poteter, dill, egg, fennikel og laks i en stor bolle.

Kremet dressing:

Bland sitronsaften med matfløten og rør forsiktig til fløten tykner. Det er viktig å røre, men ikke vispe! Smak til med salt, pepper, sukker og revet muskat. Serveres til salaten.

STEKT GJØRS OG SJØKREPS MED FREST ASPARGES, LØK OG BRUNET SMØR

4 personer

4 gjørsfileter med skinn (ca. 200 g per person)

salt og pepper

12 grønne asparges

8 løker eller salatløker

Brunet smør:

200 g smør

1 1/2 dl finhakket estragon og persille

1 finhakket sjalottløk

salt og pepper

Sjøkreps:

4 rå sjøkreps

1 dl revet parmesanost

revet skall fra 1 sitron

dill

Skyll asparges og vårløk. Skjær bort den trene delen av aspargesen. Legg både asparges og løk i en panne. Grønnsakene saltes og pepres, stenkes med litt olje og freses i stekepannen i ca. 10 minutter. Kjenn etter at aspargesen er myk. Legg en tallerken over og dekk til med folie. Da holder det seg varmt.

Ha smøret i en kjele og stek til det er gyllenbrunt og får en nøttaktig smak. Sil smøret i en finmasket sil og la det avkjøle et par minutter. Bland inn urter og løk. Smak til med salt og pepper.

Skrell sjøkrepsene. Bland parmesan, sitronskall og dill på en asjett.

Gjørsen saltes og pepres før den stekes med skinnsiden ned i ca. 7 minutter. Snu fisken og stek i ca. 7 minutter på den andre siden. Ta den opp og legg på en tallerken. Hold fisken varm.

Fordel sjøkrepsen i en stekepanne og stek dem på alle sider i et par minutter. Ta dem opp og rull dem på asjetten med parmesan/dill.

Servering:

Legg asparges og løk på et fat, med fisken oppå og sjøkrepsen på toppen. Varm smøret og stenk det over fisken. Det er godt å drysse resten av parmesan- og dillblandingen over fisken.

KALD RABARBRASUPPE

4 personer

4 dl vann

4 dl sukker

1 splittet vaniljestang

1/2 ss hele kardemommekjerner

3 dl hvitvin

saft og revet skall fra 1 sitron

6 rabarbrastilker

Krem:

2 dl yoghurt

3 ss melis

revet skall og saften av 1 lime

mynte

Kok opp vann, sukker, vin, vaniljestang, kardemomme og saft fra sitronen. Skjær rabarbraen i tynne skiver og legg skivene i en stor bolle. Hell kokende lake over og la det avkjøle. Deretter settes bollen til avkjølning i kjøleskapet.

Bland sammen alle ingrediensene til kremen. Smak evt. til med mer sukker, så det ikke blir for surt.

Server kremen til suppen.