ny1-misjonssjef-likestilling-F - Likestillingsombudet: Misjonssambandet bryter loven

Norsk Luthersk Misjonssamband ga kun menn lov til å søke på stilling som økonomileder. Likestillings- og diskrimineringsombudet mener at NLM har brutt likestillingsloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I februar i år utlyste NLM stilling som økonomileder og presiserte at kun menn kunne søke. Likestillingsombudet ble tipset om saken. Konklusjonen kom fredag-

– Vi har ikke overprøvd Misjonssambandets syn på hva som er et lærespørsmål. Vi har konkludert med at de kan åpne stillingen for kvinner ved å organisere seg annerledes og likevel beholde synet på hvem som er hyrde- og læreansvarlig i organisasjonen, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Vårt Land.

Beslutningen får ingen betydning for Øystein Frøysa, som ble ansatt som økonomileder 1. juni. Ombudet har imidlertid gitt Misjonssambandet frist til 6. februar til å gi tilbakemelding på om NLM vil sette i gang et arbeid med å endre grunnreglene fram mot generalforsamlingen i juli neste år.

Ombudet kan ikke pålegge NLM å åpne stillingen for kvinner, men Ørstavik kan klage NLM inn for Likestillingsnemnda dersom NLM ikke retter seg etter konklusjonen. Likestillingsnemnda har rett til å pålegge tiltak og å utstede bøter. NLM har samtidig mulighet til å klage ombudets konklusjon inn for nemnda.

– Det er greit at Likestillingsombudet har kommet fram til en konklusjon, sier generalsekretær Øyvind Åsland. Han tar konklusjonen til etterretning og vil vurdere hvordan NLM skal svare, men han sier det er lite som tyder på at NLM kommer til å klage. (©NTB) (©NTB)