julenasking
julenasking

Vanlige nordmenn overtar som naskekonger før jul

Desember er høysesong for nasking, men det er ikke de profesjonelle bandene som er verst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svinnet fra butikkene vil være på over 300 millioner kroner før jul. Ifølge handelsnæringen er det «Hvermannsen» som står for naskingen i julen, mens de profesjonelle tyvebandene holder seg unna.

Vanlige nordmenn er synderne

– Hvem er det som stjeler i julen?

– Det er ingen spesielle. Det er «Hvermannsen» som deg og meg, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Hovedorganisasjonen Virke til TV 2 Nyhetene.

Profesjonelle tyveribander reiser hjem til jul og tar ferie fra tyverigeskjeften.

– De reiser hjem i julen, de som alle andre, sier Bjerke.

LES OGSÅ: Les 14-åringens angrebrev etter naskingen

Større risiko for å bli tatt

Han mener grunnen til at de tar ferie, er at det er større risiko for å bli oppdaget før jul. Det er flere folk og større sikkerhetsopplegg i butikkene på denne tiden av året.

Men vanlige nordmenn stjeler som aldri før. Ifølge Bjerke er det er ingen spesielle aldersgrupper som skiller seg ut. Ulike forretninger har ulike problemgrupper. I ungdomsbutikker stjeler flest ungdom. I elektronikkbutikker er det flest gutter og menn som stjeler og i matbutikker er det voksne som nasker mest.

Og der er ikke bare ungdom som vil spare penger, eller fattige som nasker. Også folk med godt fylte lommebøker blir tatt for butikktyverier.

LES OGSÅ: Butikktyver koster din familie 2000 kroner

En overvåkingsvideo fra Clas Ohlson på Bergen storsenter viser to unge gutter som stjeler fra butikkhyllene. Den ene av dem tar en vare ut fra pakningen og putter gjenstanden i lomma. Uvitende om at hele gjerningen er filmet av butikkens kamera.

Se videoen øverst i saken.

Kjøpesentre og bysentrum trolig verst

Det er heller ikke forskjell mellom landsdeler. Men trolig er store kjøpesentre og bysentrum oftere offer for butikktyverier enn småbutikker på landet, ifølge handelsnæringen.

LES OGSÅ: Flere sjefer med millionlønn tatt for nasking

Bjerke påpeker at tyveriene ikke bare går ut over eierne av butikkene, men også de som jobber der. Det stjeles for adskillige millioner hvert år, og tyveriene er med på å presse prisene opp slik at butikkene skal få den fortjenesten de trenger.