FORNØYD: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby sier politiet er fornøyd etter avhørene av Breiviks halvsøster i USA. (Foto: Elin Sørsdahl / TV 2)
FORNØYD: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby sier politiet er fornøyd etter avhørene av Breiviks halvsøster i USA. (Foto: Elin Sørsdahl / TV 2)

Politiet om Breiviks søster: – Har kastet nytt lys over saken

Norsk politi har avhørt Anders Behring Breiviks halvsøster i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet er godt fornøyd med avhørene av terrorsiktede Anders Behring Breiviks eldre halvsøster i USA.

LES OGSÅ: Politiet i Bærum lot patrulje stå ledig mens Breivik kjørte mot Utøya

Har svart på alle spørsmål

– Vi er godt fornøyd med avhørene. Det er et viktig vitne og en brikke i et puslespill, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort-Kraby til TV 2.

Avhørene startet tirsdag og ble avsluttet fredag kveld. Hun har ifølge Hjort-Kraby samarbeidet med politiet. Avhørene som har foregått hos FBI i San Diego har foregått på engelsk ved bruk av tolk.

FRYKTET MEDIA: TV 2 Nyhetene fikk fredag kveld lokal tid komme inn på det avlukkede FBI-området for å filme. Politiet har innstendig oppfordret norske medier til å la være å omtale avhørene av frykt for at halvsøsteren skulle trekke seg.  (Foto: Elin Sørsdahl/TV2 Nyhetene)
FRYKTET MEDIA: TV 2 Nyhetene fikk fredag kveld lokal tid komme inn på det avlukkede FBI-området for å filme. Politiet har innstendig oppfordret norske medier til å la være å omtale avhørene av frykt for at halvsøsteren skulle trekke seg. (Foto: Elin Sørsdahl/TV2 Nyhetene)

– Vitnet har kastet nytt lys over saken. Vitnet har villet svare på alle spørsmål, opplyste politiadvokat Hjort-Kraby på en pressekonferanse i San Diego.

Politiet vil ikke bekrefte at det er Breiviks søster som er avhørt og omtaler personen bare som «vitnet».

Halvsøsteren ville ikke delta på et planlagt rettslig avhør med en amerikansk dommer, men bare forklare seg til politiet. Norsk politi reiser hjem med 50 sider vitneavhør i kofferten.

I motsetning til et rettslig avhør, vil ikke politiavhøret kunne brukes under rettssaken. Det skal kun brukes som bakgrunnsmateriale overfor andre vitner og Breivik selv.

Anders Behring Breivik har hatt jevnlig kontakt med søsteren opp gjennom årene fram til terrorangrepet 22. juli i år.

Redd for å bli avbildet

Denne uken har representanter for oslopolitiet, Breiviks forsvarer Geir Lippestad og koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren, vært i California for å snakke med Breiviks halvsøster. Men halvsøsteren har ikke ønsket å snakke med andre enn norsk politi.

Det var Lippestad som i utgangspunktet ba om avhørene av halvsøsteren som han mener er viktig for å belyse saken mot hans klient.

Halvsøsteren ønsker ikke at hennes identitet skal bli kjent og hun skal også uttrykt bekymring for at mediene skal publisere bilder av henne.

Breivik fikk bunnkarakter i rapporten: – Jeg har aldri gitt så lav verdi som dette

Har fulgt med i norske medier

Halvsøsteren skal ha fulgt nøye med på hva som har blitt skrevet og sagt om broren i norske medier den siste uken etter at konklusjonen fra rapporten fra de psykiatrisk sakkyndige ble lagt fram.

Hun skal ha truet med å trekke seg fra avhørene hvis de ble omtalt i mediene.

RAPPORTEN: Denne rapporten konkluderer med at Anders Behring Breivik er psykisk syk. (Foto: Scanpix/)
RAPPORTEN: Denne rapporten konkluderer med at Anders Behring Breivik er psykisk syk. (Foto: Scanpix/)

Tirsdag denne uken fikk Breivik diagnosen paranoid schizofreni av de rettsoppnevnte sakkyndige. Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har vurdert 32-åringen som strafferettslig utilregnelig.

LES OGSÅ: Dette er sykdommen Breivik lider av

Hvis konklusjonen blir stående betyr det at Breivik ikke kan dømmes til fengsel, men til tvungen psyiatrisk behandling.

Det kan i teorien medføre at massedrapsmannen kan slippes fri hvis han i fremtiden blir erklært frisk og ikke lenger anses som farlig for andre.

TV 2 valgte fredag å publisere sammendraget fra de sakkyndiges psykiatriske vurdering av Breivik hvor han beskrives som psykotisk. Konklusjonen har skapt reaksjoner fra flere hold.

Les hele sammendraget av rapporten om Breivik