FRYKTET MEDIA: TV 2 Nyhetene fikk fredag kveld lokal tid komme inn på det avlukkede FBI området for å filme. Politiet har innstendig oppfordret norske medier til å la være å omtale avhørene av frykt for at halvsøsteren skulle trekke seg.  (Foto: Elin Sørsdahl/TV2 Nyhetene)
FRYKTET MEDIA: TV 2 Nyhetene fikk fredag kveld lokal tid komme inn på det avlukkede FBI området for å filme. Politiet har innstendig oppfordret norske medier til å la være å omtale avhørene av frykt for at halvsøsteren skulle trekke seg. (Foto: Elin Sørsdahl/TV2 Nyhetene)

Breiviks halvsøster er livredd for å bli fotografert

Halvsøsteren i USA lot seg svært motvillig avhøre om broren og oppveksten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over fire måneder etter terrorangrepene 22. juli, har Anders Behring Breiviks halvsøster, som er bosatt i USA, svært motvillig latt seg avhøre i FBIs lokaler i San Diego.

Redd for media

Halvsøsteren skal ha fulgt nøye med på hva som ble skrevet og sagt om broren i norske medier den siste uken, da konklusjonen for rapporten fra de psykiatriske sakkyndige ble lagt fram. Breivik ble gitt diagnosen paranoid schizofren og ble vurdert som strafferettslig utilregnelig.

Les hele sammendraget av rapporten om Breivik
Les også: Dette er sykdommen Breivik lider av

Medieomtalen gjorde gjennomføringen av avhørene enda vanskeligere. Hun skal ha truet med å avbryte avhørene hvis de ble omtalt i norske medier.

Årsaken er at hun har vært livredd for å bli avbildet og havne i avisene.

Hun skal ha formidlet at hun ikke ønsker å snakke med media.

Avhøret kan ikke brukes i retten

Avhørene har trolig funnet sted i FBIs lokaler i utkanten av San Diego. TV 2 Nyhetene fikk fredag kveld lokal tid komme inn på det avlukkede området for å filme. Politiet har innstendig oppfordret norske medier til å la være å omtale avhørene av frykt for at søsteren skulle trekke seg.  (Foto: Elin Sørsdahl/TV2 Nyhetene)
Avhørene har trolig funnet sted i FBIs lokaler i utkanten av San Diego. TV 2 Nyhetene fikk fredag kveld lokal tid komme inn på det avlukkede området for å filme. Politiet har innstendig oppfordret norske medier til å la være å omtale avhørene av frykt for at søsteren skulle trekke seg. (Foto: Elin Sørsdahl/TV2 Nyhetene)

Hun ville heller ikke delta på et planlagt rettslig avhør med en amerikansk dommer, men bare forklare seg til politiet. I motsetning til et rettslig avhør, vil ikke politiavhøret kunne brukes under rettssaken. Det skal kun brukes som bakgrunnsmateriale overfor andre vitner og Breivik selv.

Angivelig ville hun ikke delta i rettsavhøret, fordi forsvarer Geir Lippestad og bistandsadvokat Siv Hallgren da kunne stille spørsmål.

Les også: Breivik fikk bunnkarakter i rapporten

Norsk politi har tidligere bedt mediene om ikke å omtale avhørene før de var ferdige, i frykt for at halvsøsteren ikke ville stille opp. Det har norske medier etterkommet.

– Viktige opplysninger

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet skal lørdag holde en pressekonferanse om saken i San Diego klokka 17.00 norsk tid.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad er også i USA. Det er han som har bedt om at halvsøsteren skulle avhøres fordi han mener det er viktig å belyse Breiviks barndom.

– Hun er den nærmeste familien hans og har kjent ham siden han var liten. Han har ikke hatt kontakt med veldig mange andre mennesker, i alle fall ikke de senere årene. Så det er klart at moren og søsteren er viktige kilder til opplysninger om hvem han er, sier Lippestad til VG Nett.