breivik husby og sørheim (Foto: Scanpix)
breivik husby og sørheim (Foto: Scanpix)

Breivik: – Ting som er bisart for dem, er ikke det for meg

Anders Behring Breivik stiller spørsmål ved kompetansen til psykiaterne som vurderte ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han mener også det er faktafeil, feilsitater og ting som er tatt ut av sin sammenheng i rapporten om ham.

Les hele sammendraget av rapporten om Breivik

Opplesing i fengselet

Terrorsiktede Anders Behring Breivik fikk fredag lest opp omtrent halvparten av den 230 sider lange rapporten som rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har skrevet.

I seks timer fredag leste advokatene Tor Jordet og Odd Ivar Grøn opp fra rapporten for Breivik i Ila fengsel. Den terrorsiktede var iført håndjern og satt på den andre siden av en glassvegg og hørte på, skriver Dagbladet.

– Han setter spørsmålstegn ved hvilken kompetanse de sakkyndige har med ideologiske gjerningsmenn. Han mener at ting som for dem kan oppfattes bisart, ikke er det for ham. Han sier han har spurt begge om hva slags kompetanse de har på ideologiske terrorister og fått til svar at de ikke har noen kompetanse på det, sier Jordet.

Les også: Breivik fikk bunnkarakter i rapporten

Feilsitert

Breivik mener at faktiske opplysninger og ideologiske temaer er feil gjengitt, feilsitert og tatt ut av sin sammenheng i rapporten fra de sakkyndige.

Han vil imidlertid lese hele rapporten før han bestemmer om han ønsker en ny vurdering. Hittil har han bare fått deler av den muntlig. Opplesingen av rapporten for Breivik fortsetter til uka.

Massemorderen ble erklært strafferettslig utilregnelig og psykotisk av de sakkyndige. Samtidig ga de ham diagnosen paranoid schizofren, en lidelse de mener har utviklet sakte over flere år.

Les også: Dette er sykdommen Breivik lider av

Avhører halvsøsteren

Barndommen og oppveksten kan stå sentralt i hvordan Breivik fikk lidelsen og denne uken har halvsøsteren blitt avhørt i USA av norsk politi.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet skal lørdag holde en pressekonferanse om saken i San Diego klokka 17 norsk tid.

Norsk politi har tidligere bedt mediene om ikke å omtale avhørene før de var ferdige i frykt for at halvsøsteren ikke ville stille opp.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad er også i USA. Det er han som har bedt om at halvsøsteren skulle avhøres fordi han mener det er viktig å belyse Breiviks barndom.

– Hun er den nærmeste familien hans og har kjent ham siden han var liten. Han har ikke hatt kontakt med veldig mange andre mennesker, i alle fall ikke de senere årene. Så det er klart at moren og søsteren er viktige kilder til opplysninger om hvem han er, sier Lippestad til VG Nett.

(TV 2/NTB)