TJENTE PENGER PÅ SELVMORD: Den 91 år gamle oldemoren solgte utstyr som kunne hjelpe folk til å ta sitt eget liv
TJENTE PENGER PÅ SELVMORD: Den 91 år gamle oldemoren solgte utstyr som kunne hjelpe folk til å ta sitt eget liv

Oldemor tjente seg rik på salg av selvmordsutstyr

Fredag erklærte Sharlotte Hydorn (91) seg skyldig i å ha unndratt skatt for salget av selvmordspakkene

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den eldre kvinnen fra El Cajon i California, hadde tjent mange hundre tusen kroner på salg av selvmordsutstyr til personer som kontaktet henne via mail eller telefon.

Utstyr med bruksanvisning

Hydorn har vært etterforsket siden 2007, og hun innrømmer at hun har tjent en god del penger på salget. Hun tok 40 dollar for hver pakke som inneholdt gummislanger, plastikkpose med elektrisk kant og bruksanvisning. Altså cirka 230 norske kroner.

Les også: Satte fyr på datteren (6) i voodoo-rituale

Da rettsaken startet fredag, erklærte hun seg skyldig i skatteundragelse for 67.000 dollar, eller nærmere 382.000 norske kroner for inntektsåret 2010.

– Denne saken skal sette en stopper for salget av dette livsfarlige utstyret, sa advokat Laura E. Duffy, ifølge nyhetsbyrået AP.

Beslagla selvmordsutstyr

Under en ransaking i mai beslagla politiet flere slike utstyrspakker som var klare for å sendes til selvmordskandidater. Hydorn, som er pensjonert lærerinne, sier hun ville selge utstyret til folk som var uhelbredelig syke og lidende. Men hun innrømmer at hun visste at mange som kjøpte utstyret hennes var suicidale.

Hun hevdet at hun ikke hadde noe ansvar for hva utstyret ble brukt til, men at hensikten var å hjelpe folk som lever i smerte. Hun fortalte at hun hadde drevet med salg i tre år, og kunne selge opptil 60 pakker per måned.

Les også: Kvinne (80) og barnebarnet (16) gravd frem i live etter ni dager

Sjekket ikke helse eller alder

Aktoratet påpeker at hun ikke gjorde noe for å finne ut om kjøperne var fysisk eller psykisk friske, hvor gamle de var eller om de hadde pårørende før hun sendte dem selvmordspakkene. Hun forsøkte også å skjule hva utstyret egentlig skulle brukes til ved å kalle dem «orkidéfukter», «regnhette» eller «skjønnhetspose» i varelisten sin.

Etterforskerne har kunnet bevise at 50 personer i Hydorns naboby, San Diego, har kjøpt utstyret. Fire av disse skal beviselig ha tatt sitt eget liv, og ingen av dem var uhelbredelig syke.

Hun skal ha solgt 1300 selvmordspakker til folk rundt om i hele USA, men også til utlandet.

Dom i saken faller etter planen 16. februar.