breivik fiat dublo (Foto: Politiet)
breivik fiat dublo (Foto: Politiet)

Politiet i Bærum lot patrulje stå ledig mens Breivik kjørte mot Utøya

Politiet i Asker og Bærum hadde alt de trengte for å stoppe Anders Behring Breivik før han kom til Utøya, til og med en ledig patrulje. I stedet prioriterte de andre oppdrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få minutter før eksplosjonen rystet regjeringskvartalet 22. juli, ble Andreas Olsen mistenksom da han så en bevæpnet mann utkledd som politimann komme gående mot ham.

– Jeg kom gående fra Deichmanske bibliotek. Jeg så at han hadde en pistol i hånden. Litt etter fikk jeg såvidt sett ham i førerhuset da han svingte foran meg i bilen. Jeg så baksiden av bilen og registrerte bilnummeret, sier Olsen.

Like etter sprengte bomben og kaoset var komplett.

Ringte politiet

Olsen kom seg hjem og så på Nyhetskanalen hva som var skjedd. Han ble etter alt å dømme den første som ga politiet en beskrivelse av Breivik, Fiat Dobloen han kjørte og registeringsnummeret på bilen.

Les også: Bombebilen sto parkert i Oslo i to dager

– Jeg brukte et par minutter på å summe meg, men så ringte jeg politiet.

Mens dette skjedde, kjørte Breivik østover mot Sandvika i Asker og Bærum politidistrikt. En ulykke forsinket ham litt og trolig var han ikke i Bærum før cirka klokken 16.00.

– Påfallende

Seks minutter før det, klokken 15.54, ringte Asker og Bærum politidistrikt til kollegene i Oslo for å høre om de kunne være til hjelp. Da fikk de beskrivelsen Olsen hadde gitt av bilen og registreringsnummeret.

Olsen ble ringt opp igjen av politiet for å få bekreftet detaljene i observasjonen hans.

– En politimann i privatbil som kjører i feil kjøreretning var for påfallende til at jeg ikke tenkte at her kunne det være noe galt.

Politipatrulje sto ledig

I dette tidsrommet, mellom klokken 15. 55 og 16.15, mens Breivik kjørte gjennom Asker og Bærum politidistrikt, var det tre patruljebiler tilgjengelig.

Les også: Her kjører Breivik bombebilen mot Oslo

Den ene var opptatt med en fangetransport til Oslo, den andre holdt øye med en psykiatrisk pasient mens de ventet på lege, den tredje sto i Asker - uten oppdrag.

Ingen bil holdt utkikk langs hovedveien etter en grå Fiat Doblo, med en bevæpnet, mistenkelig mann utkledd som politi bak rattet, som tok av fra E18 bare noen hundre meter fra politihuset, på vei mot Utøya.

Stabssjef Per Christian Ottesen i Asker og Bærum politidistrikt bekrefter disse opplysningene, men ønsker ikke å medvirke til et intervju. På telefonen sier han at beskrivelsen av bilen var for vag til at de ville omprioritere patruljebilene som var ute.

Breivik stoppet bilen i Utvika klokken 16.22.