Veigar Pall Gunnarsson  (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
Veigar Pall Gunnarsson (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

NFF koblet inn i jakten for å finne «riktig» pris for Veigar Páll Gunnarsson

Politiet ber Fotballforbundet om hjelp.

Oslo (TV 2 Sporten): Et springende punkt i straffesaken mot Vålerengas permitterte sportsdirektør, Truls Haakonsen, og Stabæks sportslige leder, Inge André Olsen, er om politiet greier å sannsynliggjøre at overgangssummen på én million kroner er lavere enn Veigar Páll Gunnarssons reelle markedsverdi – og om opsjonsavtalen med Herman Stengel, verdt fire millioner kroner, ble brukt for å svindle Nancy for sin rettmessige 50 prosents andel av overgangssummen for islendingen.

LES OGSÅ: To personer pågrepet i overgangssaken

Politiadvokat ved Asker og Bærum politidistrikt, Morten Stene, innrømmer ovenfor TV 2 Sporten at fastsettingen av 31-åringens markedsverdi er en utfordring.

– Det preger vårt arbeid på den måten at det er et av våre hovedfokus i saken. Vi jobber med å finne ut om det er satt en kunstig lav pris for den ene spilleren, og en kunstig høy pris for den andre spilleren, sier Stene – med en henvisning til summene Vålerenga og Stabæk ble enige om i forbindelse med Gunnarsson-overgangen, samt opsjonsavtalen for Herman Stengel.

– Det blir litt som å vurdere salgsverdien på at et hus kunne vært verdt det og det. Nei, forresten, det er enda mer uoversiktelig enn det, retter politiadvokaten seg selv til.

LES OGSÅ: Gunnarsson-saken: Politiet varsler minst ti avhør

Bedt NFF om informasjon
I straffesaker er det vanlig at politiet får rettsoppnevnt sakkyndige personer som vil komme med sin vurdering av saken, eller i dette tilfellet en verdivurdering. Fullt så enkelt er det ikke når det er snakk om overgangssummen for en fotballspiller.

– Vi vil ikke kunne få oppnevnt en sakkyndig som med en betraktelig grad av sikkerhet kan uttale seg om Gunnarssons reelle verdi, fordi det kun vil være synsing, forklarer Stene.

– Det vil til en hver tid være markedet som bestemmer prisen på spilleren.

– Hva gjør dere for å med størst mulig nøyaktighet kunne anslå Gunnarssons verdi?

– Vi har tatt kontakt med Norges Fotballforbund, og bedt dem komme med opplysninger som kan klargjøre hva som vil være riktig sum for en spiller, informerer politiadvokaten.

Det bekreftes av informassjonssjef Svein Graff.

– Det stemmer at vi har fått en henvendelse fra politiet om å bistå i forbindelse med overgangssummen for Veigar Páll Gunnasrson, og til det kan jeg si at vi på generelt grunnlag leverer alt av informasjon til politiet og påtalemyndigheten som de etterspør, sier Graff.

LES OGSÅ: Politi-razzia i Vålerengas og Stabæks lokaler
LES OGSÅ: Haakonsen om siktelsen: – Jeg stiller meg undrende til den

– Blir mye synsing
Etter det TV 2 Sporten erfarer har politiet etterspurt en punktvis liste over hva slags faktorer som påvirker en overgangssum – som for eksempel alder, kontraktens varighet, prestasjoner på banen, interesse fra ulike klubber og lignende.

– Vi har en dialog med politiet, og gir dem den informasjonen de etterspør, er alt Graff har å si på spørsmål fra TV 2 Sporten.

Også politiadvokat Stene er sparsommelig med informasjon om hvordan politiet arbeider med det som er et nøkkelpunkt i siktelsen mot Truls Haakonsen og Inge André Olsen.

– På hvilke andre måter jobber dere for å innhente informasjon om hva som vil være en riktig verdi på Veigar Páll Gunnarson? Er det aktuelt å snakke med sportssjefer, direktører og agenter i Fotball-Norge?

– Vi arbeider på flere måter med dette, uten at jeg vil konkretisere det nærmere, svarer Stene, men legger til:

– Å snakke med folk som jobber i Fotball-Norge om dette vil uansett bli synsing, og vil på den måten ikke være av avgjørende betydning for oss.

LES OGSÅ: Påtroppende generalsekretær Siem: – Det er ikke tvil om at fotballen har vært kreativ for å sikre seg spillere