MASSIV KRITIKK: Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, møtte fredag ettermiddag pressen for å redegjøre for den voldsomme kritikken mot henne og PST den siste tiden. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
MASSIV KRITIKK: Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, møtte fredag ettermiddag pressen for å redegjøre for den voldsomme kritikken mot henne og PST den siste tiden. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

– Jeg beklager, tar ansvar og fortsetter som PST-sjef

Janne Kristiansen møtte pressen og svarte på kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, møtte fredag ettermiddag pressen for å redegjøre for den voldsomme kritikken mot henne og PST den siste tiden.

Det har blitt hevdet at Kristiansen var beordret hjem fra ferie for å levere en redegjørelse til Justisdepartementet, men dette benektet hun.

– Jeg besluttet å avbryte reisen. Det var en enkel beslutning å ta – når det stilles spørsmål ved mine utsagn og min organisasjons vurderinger i forbindelse med 22. juli, da er det mitt soleklare ansvar å være til stede for å oppklare, sier Kristiansen.

Går ikke av

Hun forklarte at hun hadde flere uttalelser til media i etterkant av 22. juli som hun ønsket at hun var foruten. Tilliten til Kristiansen er tynnslitt blant mange på Stortinget, også ansatte i sikkerhetstjenesten skal være usikre på hun er den rette til å lede PST.

Kristiansen slo fast på pressekonferansen at hun ikke har planer om å trekke seg.

– Mitt budskap er at jeg beklager som PST-sjef, jeg tar ansvar som PST-sjef og jeg fortsetter som sjef i PST.

– Jeg har tillit fra min statsråd og politisk ledelse. Jeg får hver dag masse tillitserklæringer fra mine ansatte, la hun senere til.

Global Shield

Mye av kritikken mot sikkerhetstjenesten har handlet om at PST ignorerte en advarsel fra den internasjonale antiterror organisasjonen Global Shield om at Anders Behring Breivik importerte bombematerialer til Norge fra et selskap i Polen.

Navnet hans lå i et vedlegg fra Valutaregisteret som inneholdt navn på 41 norske borgere som hadde overført penger til et bankkontonummer i Polen. PST mottok informasjonen 3. desember 2010.

Likevel framsto PST-sjef Janne Kristiansen som skråsikker da hun sa dette tre dager etter angrepene:

«Vi har støvsuget våre arkiver for å se om det ligger noe der. Ikke engang Stasi-Tyskland tror jeg ville fanget opp en person som Breivik».

Se video av uttalelsen her.

– Var feilinformert

På fredagens pressekonferanse opplyste Kristiansen at denne uttalelsen var «upresis».

– Når jeg uttalte ved flere anledninger at vi hadde søkt på navnene på denne listen, var organisasjonen sikker på at vi faktisk hadde søkt. Jeg var orientert om at søk var foretatt og kommuniserte derfor også det. Undersøkelser gjort 6. september 2011 av loggen til etterretningsregisteret kan ikke dokumentere dette.

Se utdrag fra pressekonferansen (artikkelen fortsetter under videovinduet)

575971

Hun står fortsatt fast på at PST mener at Breivik hadde blitt sjekket ut, til tross for at loggen ikke kan bekrefte at søket ble foretatt.

– Min intensjon var å gi så mye info til offentligheten som mulig å samtidig være så klar som mulig. Men situasjonen var svært uoversiktlig. Norge var i unntakstilstand. Også PST var preget, sa Kristiansen.

PST-sjefen angret også på at hun har uttalt at de ikke har lov til å registrere personer som handler lovlige varer.

– Når jeg snakket med pressen om disse spørsmål i sommer, forutsatte jeg fullverdige registreringer med en endelig arbeidshypotese om en bekymring som dekkes av PSTs oppgaver. Jeg erkjenner at jeg kunne vært klarere på dette punkt og at jeg burde fått frem adgangen til å registrere inntil 4 måneder.

– Hvorvidt PST skulle, kunne eller burde ha vurdert eller handlet annerledes, er et sentralt tema for vår egen evaluering og for 22. juli-kommisjonen, sier hun.

Hitler-uttalelse

PST-sjefen har tidligere beklaget uttalelsene til Sunday Times, hvor hun sa at hun trodde Breivik hadde vært igjennom plastiske operasjoner: «Nordmenn har ikke naturlig et arisk utseende. Hitler ville ha hatt plakater av ham. Han har det perfekte, klassiske, ariske utseendet» sa Kristiansen til den britiske avisa 31. juli.

– Jeg beklager at det overhodet kom på trykk. Det skjedde, og det var aldri godkjent, sa Kristiansen til TV 2.

Les også: Preget PST-sjef beklager terroruttalelser