tungtvann justert
tungtvann justert

Tungtvannssabotør Joachim Rønneberg: – Vi var heldige

Lederen for sabotasjen mot tungtvannsfabrikken på Vemork utenfor Rjukan forteller sin historie. Se hele foredraget til Joachim Rønneberg her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 92 år gammel mann går utenfor Vemork kraftstasjon på Rjukan i Telemark. Joachim Rønneberg kjenner stedet godt. Det var her navnet hans for alvor ble en del av vår historie - som leder for tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig. Aksjonen var en av flere som sørget for at tyskerne aldri fikk tak i tungtvannet som ble produsert på Vemork.

STOR RISIKO: - Vi tenkte på jobben, ikke på risikoen, forteller tungtvannssabotøren Joachim Rønneberg. (Foto: TV 2)
STOR RISIKO: - Vi tenkte på jobben, ikke på risikoen, forteller tungtvannssabotøren Joachim Rønneberg. (Foto: TV 2)

Av totalt ni norske sabotører som deltok i aksjonen, er Rønneberg én av to som fremdeles lever.

– Birger Strømsheim var den eldste, og jeg den yngste. Nå er det bare oss to igjen. Men når en tenker tilbake på den operasjonen, så var det en fantastisk flott gjeng jeg hadde med. Vi tenkte likt alle sammen. Vi tenkte på jobben, ikke på risikoen, forteller tungtvannssabotøren.

– Fred og frihet ingen selvfølge

Risikoen var høy. I forkant var gruppa forberedt på at aksjonen kunne koste dem livet. Slik ble det ikke. Sprengningen av tungtvannsfabrikken foregikk uten at ett skudd ble løsnet. De ble aldri oppdaget av tyskerne, og samtlige av de involverte fikk oppleve freden i 1945.

MINNESMERKE: Ni mann deltok i tungtvannsaksjonen. To lever fortsatt. (Foto: TV 2)
MINNESMERKE: Ni mann deltok i tungtvannsaksjonen. To lever fortsatt. (Foto: TV 2)

Rønneberg var aldri i tvil om sitt engasjement for fedrelandet under krigen. Han var aldri i tvil om hva som måtte gjøres.

– Vi var innstilt på at fred og frihet, det må du kjempe for. Da var det om å gjøre å få den tilbake. Da måtte du måtte du bare stå på. Fred og frihet er ingen selvfølgelighet, det er sånn du må kjempe for, sier Rønneberg.

Vervet seg til motstandskampen

Historien om Joachim Rønneberg starter i 1941. Da dro han fra Sunnmøre med båt over til England for å verve seg til motstandskampen. Han sluttet seg til Kompani Linge, og startet treningen som kommandosoldat.

Rønneberg fikk raskt mye ansvar, og ble brukt av britene til å trene nye rekrutter. Men han hadde et ønske om å «komme på jobb». Han ville ut i felten.

Operasjon Freshman og Grouse

Tungtvannsfabrikken på Vemork var det eneste stedet der tyskerne produserte tungtvann under krigen. Tungtvannet var viktig i utviklingen av atomvåpen, og de allierte var desperate etter å hindre tyskerne å få tak på tungtvannet i Norge.

Britene gjorde det første forsøket på å ødelegge tungtvannsfabrikken på Rjukan i oktober 1942. Fire menn fra Kompani Linge ble sluppet over Hardangervidda. Disse fire var Jens-Anton Poulsson, Knut Hagland, Claus Helberg og Arne Kjelstrup. Alle bortsett fra Kjelstrup var lokale gutter fra Rjukan, som kjente terrenget og området godt. Denne gruppa fikk navnet Grouse.

19. november skulle britene slutte seg til den norske fortroppen. Men de to bombeflyene og to glideflyene kom aldri frem til møtepunktet på Hardangervidda. Det begge glideflyene og et av bombeflyene styrtet i Rogaland på veien. Flere mistet livet i styrten, mens de overlevende ble tatt av tyskerne og skutt.

De fire nordmennene måtte overleve vinteren på vidda. Der overlevde de på mose og lav gjennom vinteren.

Operasjon Gunnerside

Britene visste at Grouse hadde overlevd, og besluttet på nytt å sende soldater inn over vidda. Denne gangen var det seks norske soldater som ble sendt. Lederen var Fenrik Joachim Rønneberg.

Andre medlemmer var Knut Haukelid, Fredrik Kayser, Kasper Idland, Hans Storhaug og Birger Strømsheim.

De seks landet på Hardangervidda i februar 1943, og slo seg sammen med de fire fra Grouse. Etter nøye rekognisering av området rundt tungtvannsfabrikken, ble de enige om at den beste sjansen de hadde til å komme usett frem var å forsere juvet foran Vemork. Tyskerne hadde tungt vakthold på hengebrua, men ingen trodde det var mulig å ta seg ned juvkanten og opp igjen på den andre siden.

Vel fremme, tok et sprengningsparti seg inn i fabrikken mens et dekningsparti ble igjen utenfor for å holde vakt. Rønneberg ledet sprengningspartiet.

Se Joachim Rønneberg selv fortelle om tungtvannssabotasjen her:

576047

30 sekunders lunte

– Vi tok oss inn gjennom en kabelgate i veggen. Jeg gikk først, og Fredrik Kayser var min dekningsmann. På veien mistet vi kontakten med de to andre i sprengningspartiet, men bestemte oss for å gjennomføre uansett, forklarer Rønneberg.

Fremme i tungtvannsfabrikken overmannet de to en norsk vakt. Han ble holdt under oppsyn, mens de festet totalt 18 sprengladninger til apparatene som produserte tungtvann. Mitt under aksjonen knuses et vindu, og Rønneberg og Kayser skvetter til.

– Så viser det seg at det bare var Birger Strømsheim. Han hadde sett oss gjennom vinduet, og ville inn for å hjelpe. Da gikk det også raskere å få klar ladningene, sier Rønneberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REKONSTRUKSJON: I Norsk industriarbeidermuseum på Vemork er øyeblikket da sprengladningene settes på plass i tungtvannsfabrikken gjenskapt. Rønneberg er til høyre i bildet. Den andre er Fredrik Kayser. (Foto: TV 2)
REKONSTRUKSJON: I Norsk industriarbeidermuseum på Vemork er øyeblikket da sprengladningene settes på plass i tungtvannsfabrikken gjenskapt. Rønneberg er til høyre i bildet. Den andre er Fredrik Kayser. (Foto: TV 2)

Opprinnelig skulle lunta brenne i to minutter, men i siste liten ombestemmer Rønneberg seg. Han ville ha kun 30 sekunder, slik at de kunne være sikre på at aksjonen ble vellykket.

Lunta tennes, de tre tar seg ut av fabrikken, møter dekningspartiet og legger i vei tilbake den samme veien de kom. Bomba går av og 900 kilo tungtvann ble ødelagt. Rønneberg ledet så sin del av gruppa på ski til Sverige. En tur som tok 18 dager.

– Vi var heldige

Det var et høyrisikooppdrag. Men de klarte det. Nå som han har rundet 90 år, kan ikke Rønneberg si annet enn at han har vært heldig.

– Det er helt utrolig. Jeg har vært i uniform i 4 år, og jeg har aldri tatt et ladningsgrep. Alle vi elleve som var implisert i tungtvannsaksjonen på Vemork opplevde freden. Snakk om gjeng som var heldig, sier Rønneberg.

Den første boka om Rønnebergs krigsinnsats kom i år. Han ble 92 år før han kunne lese sin egen historie mellom to permer. Boka «Tungtvannssabotøren» er skrevet av Gunnar Myklebust etter samtaler med Joachim Rønneberg.

Han har aldri hatt det store behovet for å fortelle om alt han gjorde under krigen. For Rønneberg er det like viktig å minnes de av motstandsmennene som mistet livet i kampen for fred og frihet. Men han er opptatt av at historien ikke glemmes. Nå har den endelig blitt gitt ut som bok.

Engasjementet han følte og plikten han tok på seg da Norge ble okkupert tror han ville blomstret i dag også. Dersom Norge kommer i en lignende situasjon som under krigen.

– Ja, det tror jeg. Norsk ungdom vil slutte opp om kampen for fred og frihet. Men det vil kanskje ta litt lengre tid å komme i form. De har sittet litt for mye på rompa, og brukt kroppen litt for lite.