Husbrann Asker, ingen skadet i brannen, men leiligheten ble totalskadd.  (Foto: Scanpix)
Husbrann Asker, ingen skadet i brannen, men leiligheten ble totalskadd. (Foto: Scanpix)

Slik sikrer du hjemmet ditt mot brann

200.000 norske hjem mangler røykvarslere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desember er årets mest brannfarlige periode. Siden Aksjon boligbrann startet i 2003 har det imidlertid vært en markant nedgang i antall omkomne i boligbranner i perioden.

Likevel viser tall fra direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) at hele 200.000 hjem er uten røykvarsler, og at 2,9 millioner boliger mangler sammenkoblede røykvarslere.

Tid for sikkerhet

1. desember er røykvarslerens dag og markerer starten på årets aksjon boligbrann. Det betyr at tiden er inne for å sjekke brannsikkerheten i ditt hjem, og for bytte batterier i røykvarsleren din.

– I vintermånedene er det en økning i boligbranner. Det er større aktivitet i hjemmet i denne perioden som øker brannfaren, med mer matlaging, mer levende lys og hyggelige lag med alkohol som kan sløve sansene, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening Dagfinn Kalheim.

Sjekk om ditt hjem er brannsikkert ved å følge branninspeksjonen hjemme hos Alf Brustad i videovinduet over.

Alle boliger er pålagt å ha minst en fungerende røykvarsler som kan høres i alle rom med lukkede dører.

Les også: Her er brannfaren aller størst

– Det er fremdeles mange som ikke har. Vi regner med det er omtrent 200.000 hjem uten en fungerende brannvarsler eller med brannvarsler som mangler batteri i Norge, og det er alvorlig, sier fagdirektør for brann i Gjensidige, Odd Rød.

Seriekoblinger

Ifølge aksjon boligbrann brenner nesten 50 prosent flere boliger i desember sammenlignet med en gjennomsnittlig måned ellers i året. Med branner på sitt høyeste i perioden vi går inn i, bekymrer manglende brannsikkerhet ekspertene.

DSB anslår at så mange som 2,9 millioner nordmenn mangler sammenkoblede røykvarslere.

– Å koble sammen røykvarslerne sine er helt klart bedre enn minstekravet på én varsler. Hvis en røykvarsler da kjenner røyk så piper alle, og du våkner raskere og kan få med familien ut, sier Rød.

Les også: 15 av 16 brannomkomne over 70 år

I tillegg til røykvarsler er det påbud om et håndslukkemiddel i hvert hjem.

– Du skal kunne bruke det og vite hvor det er. Du bør også ha tenkt igjennom hvordan du kommer deg lettest ut om en brann skulle bryte ut, sier Kalheim.

På aksjon boligbrann sine nettsider finner du en sjekkliste for å forhindre brann hjemme.