ny1-belgia-regjering-F - Belgia kan få ny regjering over helgen

Politiske partier i Belgia skal omsider være enige om å danne ny regjering. Sosialisten Elio Di Rupo blir trolig statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld ble det enighet om å danne en ny koalisjonsregjering, ifølge nyhetsbyrået Belga. Det er inngått en avtale på 185 sider som sosialister, kristeligdemokrater og de liberale skal gjennomgå torsdag. Den endelige godkjenningen skjer trolig over helgen.

Belgia har vært uten regjering i over 530 dager. Forhandlingene om en ny koalisjonsregjering har brutt sammen en rekke ganger siden valget på ny nasjonalforsamling i 2010.

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen er motsetningene mellom den fransktalende regionen Vallonia, og Flandern hvor de fleste innbyggerne snakker nederlandsk. Elio Di Rupo, som ligger an til å bli ny regjeringssjef, kommer fra Vallonia.

Siden både sosialistene, kristeligdemokratene og de liberale er delt i separate flamske og vallonske partier, er det til sammen seks partier som skal være med i den nye regjeringen. De flamske separatistene i Belgias største parti, N-VA, er imidlertid ikke med.

Den europeiske gjeldskrisen har nådd Belgia, og landets kredittverdighet ble nedgradert av ratingbyrået Standard & Poor's i forrige uke. Krisestemningen har trolig bidratt til å få fart på regjeringsforhandlingene. (©NTB) (©NTB)