Illustrasjonsfoto. (Foto: SCANPIX)
Illustrasjonsfoto. (Foto: SCANPIX)

Aner ikke hvor mange laks som har rømt etter uværet «Berit»

I etterkant av uværet «Berit» har Fiskeridirektoratet fått inn flere meldinger om lakserømminger. Har ennå ikke kontroll på hvor mye det er snakk om.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marine Harvest i Osen i Sør-Trøndelag meldte tirsdag om mulig rømming. Under en rutineinspeksjon ble det oppdaget en flenge på 13 meter i en merd.

Det kan være snakk om mellom 330.000 til 350.000 fisk som har rømt.

Engasjerer lokale fiskere

Flengen skal nå være lukket og arbeidet med gjenfangst av laksen har startet, opplyser Marine Harvest ASA i en pressemelding. 30 garn ble tirsdag formiddag satt ut i arbeidet med gjenfangst av fisk.

Utover ettermiddagen skal ytterligere 120 garn ha blitt satt ut, og lokale fiskere er engasjert for å bidra med gjenfangsten.

Fisken som skal ha rømt ble satt ut i anlegget tidligere i høst. Fisken skal være frisk og ikke medisinbehandlet.

LES OGSÅ: Halve oppdrettsnæringen likegyldig til miljøet

Nulltoleranse for rømming

– I Marine Harvest har vi nulltoleranse for rømming. Dette skal ikke skje, selv ikke i en orkan. Vi gjør nå alt vi kan for å gjenfange fisken som har rømt, sier regiondirektør Knut Utheim.

Ekstremværet «Berit» skal være medvirkende til rømmingen. Natt til lørdag 26. november var det sørvestlig storm med orkan i kastene i området.

Bølgehøyden var opp mot 3,5 meter og det var springflo med 1,5 meter høyere vannstand enn normalt. Ikke siden ekstremværet «Narve» i 2006 har det vært like dårlig vær i området, konstaterer selskapet.

Politiet deltar

Regiondirektør i Fiskeridirektoratet region Trøndelag Otto Gregussen opplyser til TV 2 at de får hjelp av kystvakta til å kartlegge hva som har skjedd.

Etter eget ønske deltar også politiet på denne undersøkelsen.

LES OGSÅ: Fire millioner i bot for laks på rømmen

Vær gjør flytting vanskelig

Det er en også risiko for at et av anleggene til Bolaks i Fusa i Hordaland holder på å bli ødelagt. Arbeidet med å flytte fisk til en annen lokalitet er ikke startet på grunn av de vanskelige værforholdene.

Terje Moss, produksjonsleder for matfisk i Bolaks opplyser til TV 2 at det etter uværet i helga ble oppdaget sprekker i rørkonstrukjsonen på en av deres lokaliteter. Disse er vurdert så alvorlige at det er besluttet å flytte fisken vekk fra lokaliteten.

– Merden det er oppdaget sprekker i er tom for fisk, og det har ikke rømt fisk fra anlegget, sier Moss til TV 2.

Fiskeridirektoratet ser ikke bort ifra at de kan få inn flere meldinger om mulige lakserømminger på grunn av uværet.

(TV 2/NTB)