FØRSTE PÅ  ÅR: Her ankommer Hillary Clinton Burma som den første amerikanske utenriksministeren på 50 år.  (Foto: POOL/Reuters)
FØRSTE PÅ ÅR: Her ankommer Hillary Clinton Burma som den første amerikanske utenriksministeren på 50 år. (Foto: POOL/Reuters)

Hillary Clinton på historisk besøk i Burma

Hun er den første utenriksministeren på 50 år som besøker Burma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag innledet den amerikanske utenriksministeren Hillary Rodham Clinton sitt historiske besøk til Burma. Hun er den første utenriksministeren som besøker landet på over 50 år. Under sitt besøk skal hun blant annet ha samtaler med landets nye, militærstøttede ledelse.

Hun skal også ha samtaler med opposisjonsleder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, som etter tiår i husarrest er tilbake i politikken.

Søker reformer

Clinton ønsker å diskutere reformer med landets ledelse, men vil ikke utdype nøyaktig hva hun er ute etter, melder nyhetsbyrået Ap.

LES OGSÅ: Burma vil gi befolkningen lov til å demonstrere

– Jeg ønsker åpenbart å gjøre meg opp en mening på vegne av våre myndigheter, hva intensjonene til de nåværende myndighetene er. Da med tanke på både politiske og økonomiske reformer, uttalte Clinton før hun reiste til Burma.

Vil ha inn atombyrået

Kilder skal, ifølge Ap, ha uttalt at Clinton vil ha forsikringer fra Burmas ledere om at de vil signere en avtale med FNs atombyrå som vil gi dem fri adgang til steder hvor det mistenkes atomaktivitet.

LES OGSÅ: Norge vil handle med Burma

USA og andre vestlige land har lenge hatt mistanke om at Burma har mottatt råd og teknologi fra Nord-Korea for å utvikle atomvåpen.

Møter fredsprisvinneren

Torsdag skal Clinton ha en privat middag med opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

INSPIRASJON: Clinton skal ha en privat middag med opposisjonsleder  Aung San Suu Kyi. Hun sier at hun anser fredsprisvinneren som er personlig inspirasjon.  (Foto: Soe Than WIN/Afp)
INSPIRASJON: Clinton skal ha en privat middag med opposisjonsleder Aung San Suu Kyi. Hun sier at hun anser fredsprisvinneren som er personlig inspirasjon. (Foto: Soe Than WIN/Afp)

Clinton har tidligere uttalt at hun ser på fredsprisvinneren som en inspirasjon. Det offisielle møtet dem imellom skjer først fredag.

LES OGSÅ: Suu Kyis parti enig om politisk retur i Burma

Aung San Suu Kyi ønsker å til valg i det kommende suppleringsvalget til nasjonalforsamlingen i Burma. I en telefonsamtale med Obama har hun ønsket dette besøket velkommen.

Obama-administrasjonen har siden 2009 tatt små steg for å få i gang reformer. Tilnærmingen tok seg opp etter fjorårets valg der landets nye ledelse lovet større åpenhet.