stoltenberg-kreft-F - Stoltenberg avviser kreftgaranti

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at regjeringen har utstedt en kreftgaranti som sier at 80 prosent av pasientene skal få behandling innen 20 virkedager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi formulerte dette ikke som en garanti eller et lovpålegg. Det er en målsetting, sa Stoltenberg i Stortingets spørretime onsdag. Han viste til at det vil være medisinske tilfeller der det er uforsvarlig å tviholde på at behandling skal begynne innen en gitt frist.

KrFs helsepolitiske talskvinne Laila Dåvøy slo fast at mange opplevde regjeringens utspill fra i sommer som en garanti.

I dag får 64 prosent av pasientene behandling innen 20 virkedager fra sykehuset mottar henvisning fra spesialist til utredning. Regjeringens målsetting er at denne andelen skal økes til 80 prosent, men noen garanti er det altså ikke snakk om.

Fremskrittspartiets Per Arne Olsen finner regjeringens håndtering av denne saken lite tillitvekkende. Han viste til at det er skapt tvil om hva pasientene egentlig har rett til å kreve av kreftbehandling.

– Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) klarte i denne sal – uten å ta ordet garanti i sin munn – å garantere at garantien garantert ikke var en garanti, sa han. (©NTB)