SKAL FORKLARE I DETALJ: Anders Behring Breivik kan få en uke til å forklare seg når rettsaken starter 16. april. (Foto: Lars Slettebø/TV 2)
SKAL FORKLARE I DETALJ: Anders Behring Breivik kan få en uke til å forklare seg når rettsaken starter 16. april. (Foto: Lars Slettebø/TV 2)

Breivik er «fornærmet» over konklusjonen

Det Anders Behring Breivik fryktet mest av alt, ble utfallet da rettspsykiaterne kom med sin konklusjon tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 16.30-tiden har Anders Behring Breivik sittet i nye politiavhør på Oslo politihus.

– Fornærmet

Der er han også blitt informert om de sakkyndiges rapport som kom tirsdag, der de konkluderte med at han var psykotisk og strafferettslig utilregnelig under terrorangrepene 22. juli.

– Breivik hadde fryktet at han kom til å bli vurdert som utilregnelig. Han var fornærmet over konklusjonen, avslørte påtaleleder Christian Hatlo da han kom ut fra politihuset tirsdag kveld.

Les også: Breivik får beskjeden på politihuset

Massemorderen har sagt i avhør at han ikke aksepterer rapporten. Om han vil påklage den er uvisst.

De sakkyndiges rapport er allerede sendt til en rettsmedisinsk kommisjon som vil etterprøve resultatet. En endelig konklusjon kan komme allerede før jul.

Tirsdagens avhør av Breivik er ennå ikke ferdig.

– Han blir neppe overrasket

Forsvarer Geir Lippestad spådde tidligere tirsdag at klienten hans ville ta konklusjonen med fatning.

– Vi har snakket om dette på forhånd og jeg tror ikke min klient vil bli overrasket han heller. Slik jeg kjenner ham vil han ta det rolig og kanskje uttrykke at han ikke er overrasket, sa Lippestad.

Resultatet var imidlertid det Breivik fryktet mest, fordi han selv anser seg som strafferettslig tilregnelig. Men for de sakkyndige var det ingen tvil.

Paranoid schizofren

– De sakkyndige beskriver en person som befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers hvor alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene. Breivik har gjennom en lengre periode utviklet sykdommen paranoid schizofreni som har endret Breivik til slik han fremstår i dag, forklarte statsadvokat Svein Holden da han presenterte rapporten for pressen tirsdag ettermiddag.

Les også: Dette er sykdommen Breivik lider av

– I erklæringen beskriver de sakkyndige mange forskjellige slag av det de kaller bisarre vrangforestillinger. De sakkyndige går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger hvor han mener seg utvalgt til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø, og at han er utvalgt til å frelse det han kaller sitt folk, fortsatte statsadvokat Holden.

– Breivik har opplyst til de sakkyndige at han har begått drapene – eller henrettelsene, som han selv kaller dem – av kjærlighet til sitt folk. Han karakteriserer seg selv som den mest perfekte ridder etter andre verdenskrig, og at hans organisasjon «Knights Templar» vil overta makten i Europa, og han antyder seg selv også som fremtidig regent i Norge.

– De sakkyndige omtaler og beskriver også Breiviks tanker om å gjennomføre avlsprosjekter på nordmenn og organisere dem i reservater.