SKUTT FIRE GANGER PÅ UTØYA: Tirsdag satt Eirin Kjær og ventet spent på psykiaternes dom over Breiviks mentale helse. (Foto: Jørn Berger Nyvoll)
SKUTT FIRE GANGER PÅ UTØYA: Tirsdag satt Eirin Kjær og ventet spent på psykiaternes dom over Breiviks mentale helse. (Foto: Jørn Berger Nyvoll)

Eirin ble skutt fire ganger på Utøya: Skjønner nå at Breivik er syk

Eirin Kjær (19) har helt fram til i dag ment at Breivik ikke er psykisk syk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da hun fikk høre hva Breivik har forklart til de sakkyndige i saken, endret hun mening.

Bakgrunn: Dette er sykdommen Breivik lider av

Ansikt til ansikt med drapsmannen

Tirsdag ventet Eirin Kjær spent på konklusjonen til de sakkyndige som har vurdert Anders Behring Breiviks psykiske helse.

Eirin er nestleder i Balsfjord AUF og var på Utøya 22. juli. Hun ble truffet av fire skudd og har siden gjennomgått elleve operasjoner.

– Jeg snur meg og ser på han, og så kommer det første skuddet. Etter det husker jeg bare at jeg sprang og at jeg ble skutt flere ganger. Så ble jeg bare sittende nede ved vannet i to timer mens jeg ventet på hjelp, sier Eirin Kjær til TV 2.

Overrasket

Psykiaternes vurdering om at Anders Behring Breivik var psykotisk og dermed ikke er strafferettslig tilregnelig, kom overraskende på Eirin.

– Jeg har hele tiden vært bestemt på at han er ikke psykisk syk, det er bildet hans av vårt samfunn som er helt feil. Men han er klar og han er med, sier hun.

Men etter at noe av det Breivik har forklart de sakkyndige kommer frem, forandrer hun mening.

– Drepte av kjærlighet til sitt folk

– Breivik har opplyst til de sakkyndige at han har begått drapene – eller henrettelsene, som han selv kaller dem – av kjærlighet til sitt folk, var noe av det statsadvokat Svein Holden refererte fra rapporten.

Se video fra pressekonferansen: – Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni

– Han karakteriserer seg selv som den mest perfekte ridder etter andre verdenskrig, og at hans organisasjon «Knights Templar» vil overta makten i Europa, og han antyder seg selv også som fremtidig regent i Norge, fortsatte Holden.

– Når de kommer frem med sånne ting, så skjønner man jo at de har gjort en grundig jobb, sier Eirin.