Dagens ordning skaper sosiale forskjeller, mener Marit Heiberg. (Foto: Illustrasjonsfoto / TV 2)
Dagens ordning skaper sosiale forskjeller, mener Marit Heiberg. (Foto: Illustrasjonsfoto / TV 2)

Overraskende mange norske barn døde under eller etter fødsel

58 barn døde under eller etter fødsel i løpet av en periode på tre år, og 23 barn fikk alvorlige skader, viser nye tall fra Den norske legeforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien viste også at 68 prosent av de fødende som fikk barn med alvorlig skade eller der barnet døde, hadde en mangelfull overvåking. I tillegg ble overvåkingen feiltolket av helsepersonell, skriver Side 2.

Overrasket

– Vi var klar over mye av dette på forhånd, men at tallet skulle være så høyt ante vi ikke. 68 prosent er overraskende mange, sier Lars T. Johansen i Statens helsetilsyn. Han er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer.

Les også: - Bruk mer på å redde flere babyer

Johansen har sammen med Pål Øian ved Kvinneklinikken i Nord-Norge, gått gjennom tilsynssaker som ble meldt til helsetilsynet i treårsperioden 2006-2008, der barnet døde under fødselen eller fikk alvorlig skade.

Lege tilkalt for sent

De har funnet at ved 36 av fødslene ble ikke lege tilkalt eller lege ble tilkalt for sent. Det forelå også svikt i den faglige vurderingen tatt av jordmor i 36 av fødslene (44 prosent), mens det forelå svikt i den faglige vurderingen fra lege i 42 saker.

Jordmors feilvurdering var i 33 saker (41 prosent) hovedårsak til tragisk utfall. Ni av disse hendelsene inntraff på fødeavdelinger med mindre enn 1000 fødsler per år.

Over termin

Av den gruppen hvor barnet døde gikk 69 prosent over terminsperioden.

(©NTB)