SKAL FORKLARE I DETALJ: Anders Behring Breivik kan få en uke til å forklare seg når rettsaken starter 16. april. (Foto: Lars Slettebø/TV 2)
SKAL FORKLARE I DETALJ: Anders Behring Breivik kan få en uke til å forklare seg når rettsaken starter 16. april. (Foto: Lars Slettebø/TV 2)

VG: Sakkyndige konkluderer med at Breivik er utilregnelig

De sakkyndige mener Anders Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, melder VG Nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen overleverte psykiater Torgeir Husby sakkyndigrapporten til tingrettsdommer Nina Opsahl.

Sammen med rettspsykiater Synne Sørheim har han vurdert om Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

De rettsoppnevnte sakkyndige skriver i rapporten at Breivik i oppkjøringen og gjennomføringen, samt i samtaler med rettspsykiaterne, har vært psykotisk, skriver VG Nett. Konklusjonen i rapporten skal være at Breivik er utilregnelig.

Ifølge forsvarer Geir Lippestad mener Breivik selv at han er tilregnelig.

DIREKTE: Se pressekonferansen om Breivik-rapporten

Ifølge straffeloven (§44) kan en person som var psykotisk, psykisk utviklingshemmet i høy grad eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket, ikke straffes.

Les også: Dette er alternativene for Anders Behring Breivik
Les også: – Noen vil jo si at «han må være gal»

Kan holdes innesperret på livstid

Psykose er en betegnelse på en mental tilstand der vedkommende ikke har kontakt med virkeligheten. Symptomer kan både være hallusinasjoner og vrangforestillinger.

KAN PÅVISE SYKDOM: De to rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby hadde opprinnelig en frist til 15. oktober med å levere sin rapport om Breivik til 22. juli-kommisjonen. En av grunnene til at de nå har fått utsettelse til 30. november er at at de ikke har fått gjennomført MR-undersøkelsen. 
 (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
KAN PÅVISE SYKDOM: De to rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby hadde opprinnelig en frist til 15. oktober med å levere sin rapport om Breivik til 22. juli-kommisjonen. En av grunnene til at de nå har fått utsettelse til 30. november er at at de ikke har fått gjennomført MR-undersøkelsen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Et sannsynlig utfall vil da være at Behring Breivik blir dømt til tvunget psykisk helsevern. Grunnlaget for en slik dom er hensynet til å beskytte samfunnet mot vedkommende som har utført en alvorlig forbrytelse mot andre og at det er fare for gjentakelse.

Les også: Breivik mener han selv er tilregnelig

I et slikt tilfelle kan personen holdes i psykisk helsevern inntil personen anses som frisk. Hvis det ikke skjer kan vedkommende holdes innesperret på livstid.

Manifestet

Forsvarsadvokat og medlem av rettssikkerhetsutvalget Harald Stabell sa tidligere i dag til TV 2 Nyhetskanalen at det ville overraske ham om rettspsykiaterne har funnet at Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.

Les også: Breivik fortsatte skytingen etter denne telefonen fra Utøya
Les også: Derfor publiserer TV 2 lydopptak av telefonsamtale

– Han har selv skrevet et stort manifest der han begrunner hvorfor det var nødvendig å gå til dette skrittet han tok, og han har også gjennom sin forsvarer forklart hvorfor han gjorde det – bakgrunnen, ideologien, motivasjonen. Alt har vært planlagt i mange år, og han har også gjennomført det etter planen.

– Mange vil vel si at manifestet hans er verket av en psykopat?

– Det kan man si. Noen vil jo si at «han må være gal», men i rettspsykiatrisk forstand så er ikke det tilstrekkelig at man har en forskrudd virkelighetsoppfatning. Da er det nødvendig å kunne fastslå at han ikke var klar over det han sto bak og det han gjorde for å kunne si at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket og derved utilregnelig.

Les også: Breviks mentale helse kan bli kjent

– Om det blir tilregnelighet eller ikke tilregnelighet, så er det først og fremst et psykiatrisk spørsmål. Det viktigste her er at han ikke kommer ut på gata, slik våre klienter ser det, sa bistandsadvokat John Christian Elden til TV 2 Nyhetene mandag.

13 samtaler

Psykiater Torgeir Husby og medsakkyndig Synne Sørheim har vurdert om Breivik var tilregnelig eller ikke da han massakrerte ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya og sprengte en bombe i regjeringskvartalet 22. juli. 77 mennesker ble drept og svært mange skadd.

Rettspsykiaterne har hatt 13 samtaler med Breivik.

Les også: Fengsel bygger spesialavdeling til Breivik