DØMT FOR DRAP I KONGO: Tjostolv Moland og Joshua French, her fotografert i desember 2009. (Foto: STRINGER/Afp)
DØMT FOR DRAP I KONGO: Tjostolv Moland og Joshua French, her fotografert i desember 2009. (Foto: STRINGER/Afp)

Opprøret i fengselet til Moland og French har blusset opp igjen

Fengselet i Kisangani omringet av bevæpnet politi. Røde Kors møtt av steinkastende fanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprøret i fengselet i Kisangani, hvor de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostov Moland sitter, blusset opp igjen tirsdag formiddag.

– Vi har fått melding om at situasjonen i fengselet på ny har forverret seg. Ingen kommer inn i fengselet, verken Røde Kors eller Monusco, forteller kommunikasjonsrådgiver i UD, Hilde Steinfeldt, til tv2.no.

– Politiet stormet fengselet

Utenriksdepartementet har ikke fått tak i de to nordmennene tirsdag.

– Vi har forsøkt å få kontakt både via telefon og SMS, men ikke fått svar. Vi forsøker kontinuerlig å få kontakt med nordmennene, sier Steinfeldt.

Moren til Joshua French, Kari Hilde French, skriver på bloggen «Free French and Moland» at hun har snakket med sønnen flere ganger tirsdag formiddag.

«Forhandlinger mellom fangene og myndighetene førte til at en delegasjon med militære, sjefen for alle fengsler i Oriental provins mm fikk komme inn i fengselet til videre forhandlinger. Det endte opp med at delegasjonen ble kastet ut», heter det i bloggen.

– Krever full frihet for alle fangene

Etter at forhandlingene brøt sammen skal politiet angivelig ha stormet fengselet, men nesten endt opp med å bli tatt til fange selv. Fangene skal være bevæpnet med våpen de har laget selv og steiner.

Fangenes krav er ifølge bloggen full frihet for alle fangene, inkludert de to nordmennene til tross for at de to, ifølge Kari Hilde French, holder seg utenfor opprøret.

Da opprøret startet søndag skal Moland og French ha barrikadert seg inne på fengselscellen for å unngå å bli en del av opprøret. I dag skal de ifølge bloggen ha gitt førstehjelp til en fange som hadde blitt skadet i sammenstøtet med politiet.

LES OGSÅ: Moren til Joshua French frykter politiaksjon mot fengselet

– Steinkastende fanger

Det var søndag kveld opprøret i fengselet startet. Fangene tok selv kontroll over fengselet, og skal blant annet ha banket opp fengselsdirektøren. Fengselet er ifølge UD omringet av tungt bevæpnet politi og soldater.

Mandag roet situasjonen seg etter at Røde Kors meklet mellom fangene og myndighetene. Da fikk Røde Kors frakte inn mat, og fangene fikk strømmen tilbake.

– Vi får høre nå at både Røde Kors og Monusco står på utsiden, og at alle som forsøker å komme seg inn blir møtt av steinkastende fanger, sier Steinfeldt.

Monusco er FNs stabiliseringsstyrker i Kongo.

Norske myndigheter holder tett kontakt med FN i Kongo og med kongolesiske myndigheter, og fortsetter forsøkene på å få kontakt med de norske fangene.