sverige-storm-lettet-F - Svenskene puster ut etter stormen

Takket være solide forberedelser slapp svenskene bra fra søndagens storm. Mange hadde fryktet at voldsom vind skulle gjøre store ødeleggelser, men kaoset uteble.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenfor kysten ble det målt vindkast med en hastighet opp til 41 sekundmeter. Mandag kveld var flere tusen husstander i det sørlige Sverige fortsatt uten strøm, og i havnebyen Landskrona lå en 6.000 tonns flytedokk på land etter at den slet seg i stormen.

– Kommunale og regionale myndigheter samarbeider bra. De har hjulpet hverandre både før og under stormen, sa pressetalsmann i det svenske direktoratet for samfunnsbeskyttelse og beredskap MSB Erik Löfgren mandag.

I løpet av mandagen ble jernbanelinjene i Sør-Sverige renset for nedblåste trær, og togene kunne rulle igjen. Men samtidig kom det varsler fra meteorologene om at et nytt lavtrykk er på vei mot Sverige og ventes å gi mer uvær i løpet av uken.

Lavtrykket som trolig vil komme inn over Sverige i midten av uken, er likevel ikke av samme kaliber som det som utløste helgens storm. Og etter storstormen Gudrun i 2005 er landet uansett langt bedre rustet mot uvær enn før. (©NTB)