ulv (Foto: Oregon Department of Fish and Wildlife/Ap)
ulv (Foto: Oregon Department of Fish and Wildlife/Ap)
ulv på vandring (Foto: Scanpix)
ulv på vandring (Foto: Scanpix)

Ulv har gått 120 mil i jakten på kjærligheten

Ensom ulv gir ikke opp håpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske ulven, som bare går under det noe upersonlige navnet OR-7, har tilbakelagt hele 1200 kilometer i løpet av ett år og to måneder, skriver nyhetsbyrået AP.

Kjendis

I mellomtiden har hannulven blitt litt av en kjendis i USA, etterhvert som han beveger seg gjennom skoger og krysser statsgrenser.

FLOKKEN: Dette bilde er av flokken til den vandrende ulven tatt 9. juli. Alle er radiomerket. (Foto: Trail Camera/Ap)
FLOKKEN: Dette bilde er av flokken til den vandrende ulven tatt 9. juli. Alle er radiomerket. (Foto: Trail Camera/Ap)

For i februar i fjor ble han fanget av viltnemda og utstyrt med et GPS-halsbånd og blå merker i ørene. Slik har ulveforskere kunnet følge hans tretteløse kryss-og-tvers-vandring fra Oregon i øst til California i vest.

Jakten på kjærligheten

Fram til 10. september holdt OR-7 seg sammen med flokken i Oregon. Men bare dager før lokale myndigheter utstedte fellingstillatelse for to av ulvene i flokken, tok ulven og en av søsknene fatt på vandringen mot vest.

Når ulver blir rundt to år gamle, legger de ut på vandring, for å finne sitt eget territorie og en make. Så langt er det ingenting som tyder på at OR-7 har funnet en kjæreste.

Holdt på å bli skutt

Noen måneder ut i vandringen var det like før ulven måtte ende livet som ensom etter at en statlig jeger avfyrte et skudd mot ham. Jegeren bommet og senere ble OR-7 fredet da en viltgruppe gikk til retten for å spare ulvens liv.

GPS-en har vist at hannulven har ruslet over fjell, ørkenområder og store motorveier. Han har vært i Rogue-Umpqua Divide, hvor den siste kjente ulven ble skutt og drept av en jeger i 1946. Deretter gikk han mot Crater Lake nasjonalpark, før han kom ned til Upper Klamath-innsjøen og klatret opp igjen i fjellgruppen Cascades der han gikk videre mot den snøkledde vulkanen Mount McLaughlin.

Se ulvens vandring: (Artikkelen fortsetter under).

SIKK SAKK-VANDRING: Kartet viser hvor langt ulven har vandret. (Foto: Oregon Department of Fish and Wildlife/Ap)
SIKK SAKK-VANDRING: Kartet viser hvor langt ulven har vandret. (Foto: Oregon Department of Fish and Wildlife/Ap)

Navnekonkurranse

Det har ikke vært rapporter om drap på kveg underveis, noe som har gjort ulven enda mer populær blant befolkningen.

– Med alt som foregår nå rundt overvåkning av ulver i Oregon, er omtanken OR-7 får fra folk over hele landet, ganske uvanlig, sier ulvekoordinator ved Oregon viltnemnd, Russ Morgan.

Men det er ikke bare i USA at OR-7 er populær. Da dyreorganisasjonen Oregon Wild arrangerte en navnekonkurranse for ulven, fikk de forslag fra dyrevenner i Finland. Det aller første navneforslaget kom fra en liten jente fra OR-7s hjemtrakter. Hun foreslo «Whoseafraida», men til nå er ingen vinner kåret.

Slått av hunnulv

Den imponerende langturen til tross, det er ikke uvanlig at ulver tilbakelegger milevis når de først legger ut på vandring.

Ifølge Ed Bangs, som er pensjonert ulvekoordinator i Northern Rockies, kjenner de til en hunnulv som gikk fra Montana gjennom Wyoming, Idaho, Utah, Colorado og endte opp i Wyoming der hun spiste gift og døde.

– Da vi la sammen ruten hennes hadde hun gått rundt 483 mil. Ulver er utrolige turgåere, sier Bangs.