fildeling-overvåking - EU: Nettleverandører skal ikke overvåke fildeling

Forbrukerrådet gleder seg over at EU-domstolen nå har slått fast at nettleverandører ikke skal tvinges til å overvåke fildeling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en dom i Belgia ble en belgisk nettleverandør pålagt å hindre ulovlig fildeling ved å installere filter i sitt nett. Internettselskapet anket dommen til EU-domstolen. EU-domstolen har nå avgjort saken i favør av nettleverandøren.

– Forbrukerrådet er helt enig med dommens premisser om at nettleverandørene ikke har noen rolle som generelt nettpoliti. Vi håper dette standpunktet blir videreført av lovgivende myndigheter når ehandelsdirektivet skal revideres om ikke så altfor lenge, skriver Forbrukerrådet på sin blogg.

Forbrukerrådet mener det finnes mange gode grunner for at nettleverandørene skal holde seg unna det kundene driver med. Overvåking av kundenes nettrafikk ville ha ført til konsekvenser som berører personvern og ytringsfrihet, mener Forbrukerrådet.

– En slik form for massiv kontroll ville medføre at all trafikk måtte analyseres og knyttes opp mot personlig data, slik som IP-adressen. Det er også store sjanser for at et slikt filter ville blokkere helt lovlig innhold, skriver Forbrukerrådet. (©NTB)