ny1-oecd-eurosonen-resesjon-F - OECD advarer mot resesjon i eurosonen

Gjeldskrisen i eurosonen er nær ved å sende industrialiserte land ned i en avgrunn av resesjon og kanskje depresjon, advarer OECD.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) varslet mandag at en slik utvikling kan ødelegge velstanden i Europa og føre til en strøm av konkurser.

Eurosonen er allerede inne i en svak resesjon, og tilliten til at medlemslandenes regjeringer skal klare å holde valutasamarbeidet flytende er strukket til det ytterste, skriver OECD i en fersk rapport.

Et feilsteg nå kan føre USA, Japan og andre industrialiserte land inn i et uhyggelig landskap, forklarer organisasjonen.

– Krisen i eurosonen utgjør for øyeblikket den viktigste risikoen for verdensøkonomien. En større negativ hendelse vil trolig sende hele OECD-området inn i resesjon, skriver OECD i en uvanlig skarpt formulert prognose for verdensøkonomien.

I likhet med mange andre mener også OECD Den europeiske sentralbanken (ECB) må påta seg en større rolle for å løse krisen. Banken bør kjøpe opp nedskrevet statsgjeld i store mengder, og rentene må ned, mener OECD. Organisasjonen er dermed på kollisjonskurs med Tyskland, som hittil har motsatt seg en enda klarere linje fra ECB når det gjelder å kjøpe gjeld, eller obligasjoner, fra land i trøbbel. (©NTB)